Aşteptările românilor privind economia s-au îmbunătăţit faţă de acum un an, dar rămân pesimiste

Autor: Vlad Popescu 19.07.2011

Aşteptările românilor privind starea economiei s-au îmbunătăţit semnificativ de la jumătatea anului trecut, însă pe medie rămân pesimiste, iar sentimentul consumatorilor la nivel european a evoluat pozitiv în trimestrul doi pentru prima dată de la declanşarea crizei, potrivit unui sondaj GfK.

Studiul GfK probează climatul de consum din Europa, evaluând aşteptările privind starea economică, preţurile şi veniturile, precum şi dorinţa de cumpărare în rândul consumatorilor din România, Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Cehia şi Spania, ţări care însumează circa 80% din populaţia totală a UE, se arată într-un comunicat al companiei.

"Starea de spirit a consumatorilor din multe ţări ale Uniunii Europene a înregistrat, pentru prima dată de la declanşarea crizei economice şi financiare, o îmbunătăţire, în ciuda nesiguranţei create de discuţiile privind pachetul de salvare a Greciei. Se pare că recesiunea din Europa a trecut de faza critică şi că în majoritatea ţărilor europene economia începe să îşi revină."

Datele economice din trimestrul al doilea indică în multe ţări un trend uşor ascendent faţă de primul trimestru al anului, potrivit GfK. La sondaj au participat 16.800 de europeni din cele 11 ţări amintite, dintre care 1.000 de respondenţi din România.