Germania recrutează personal calificat din ţările europene supraîndatorate, ca Spania sau Grecia

Autor: Marius Oncu 18.07.2011

Germania recrutează personal calificat din statele supraîndatorate din zona euro, precum Spania sau Grecia, pentru a-şi acoperi deficitul în anumite zone de pe piaţa muncii, potrivit agenţiei federale de ocupare a forţei de muncă, citată de Reuters.

Datorită creşterii economice şi a şomajului în scădere, Germania are un deficit de circa 36.000 de ingineri şi 5.000 de medici, potrivit unor organizaţii industriale.

Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă vizează mai ales ingineri din Spania şi medici din Grecia.

"Înregistrăm un nivel ridicat de interes din Spania. Şomajul este ridicat acolo şi analizăm posibilitatea ca o parte a acestora să caute locuri de muncă în Germania", a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei, Beate Raabe.

Spania se confruntă cu cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană, de peste 20%.

În Grecia, agenţia germană se concentrează asupra absolvenţilor de medicină, care trebuie să treacă printr-o perioadă de rezidenţiat mai lungă în Grecia decât în Germania.

Guvernul german a relaxat în iunie condiţiile pentru angajaţii calificaţi, care împiedicau imigraţia, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi al natalităţii scăzute. Legile imigraţiei nu reprezintă singura piedică pentru atragerea de muncitori calificaţi, a adăugat Raabe. O mare parte dintre aceştia au învăţat ca principală limbă străină engleza şi caută locuri de muncă în ţări anglofone.