Fiscul, memorie de încă 7 milioane € pentru că a rămas fără spaţiu de stocare

Autori: Adrian Seceleanu , Claudia Medrega 19.07.2011

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să cumpere urgent, printr-o licitaţie restrânsă accelerată cu o valoare de 29,3 mil. lei (7 mil. euro), echipamente şi soluţii IT care să-i permită să extindă capacitatea de stocare a centrului de date al instituţiei pentru a putea prelua şi arhiva declaraţiile pe care câteva sute de mii de firme nu le vor mai depune tipărite pe hârtie, ci online, în format electronic, după 25 iulie.

Formularele în cauză sunt declaraţia unică 112 privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit şi declaraţia 394 privind livrările/ prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional.

Conform anunţului de licitaţie, caracterul de urgenţă al licitaţiei se datorează depăşirii capacităţii de stocare a ANAF, care nu mai este capabilă să preia declaraţiile 112 şi 394. În aceste condiţii, ANAF va selecta furnizorul prin procedura unei licitaţii restrânse accelerate.

Capacitatea de stocare a centrului de date al ANAF va fi extinsă cu 128 de terabytes (TB) de date, de la "câteva sute" de TB cât are în prezent, iar achiziţia vizează şi Ministerul Finan­ţe­lor, au precizat pentru ZF reprezentanţii ANAF.

Pe un disc cu o capacitate de un terabyte de date pot fi stocate, spre exemplu, un milion de fişiere de tip Adobe PDF, fiecare cu o mărime de 1 MB de date.

Dacă se ia ca ordin de mărime o carte care ocupă un spaţiu de 2 MB, ar însemna că ANAF a cumpărat memorie pentru 64 de milioane de cărţi.

Potrivit reprezentanţilor ANAF "implementarea noilor soluţii are termen de realizare luna decembrie 2011 şi implică operaţiuni complexe de instalare, configurare, punere în funcţiune şi testare a acestora". Centrul de date al ANAF stochează "toate datele necesare administrării centralizate a activităţii fiscale", conform sursei citate.

Ultima dată cu declaraţia unică pe hârtie, 25 iulie

Dacă firmele mijlocii şi mari sunt obligate încă din octombrie anul trecut să depună online declaraţiile fiscale prin intermediul certificatelor digitale, firmele mici vor fi obligate după 25 iulie să urmeze aceeaşi procedură în cazul declaraţiei unice (112).

Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este de aproape 470.000.

În prima jumătate a anului companiile mici au avut posibilitatea să opteze între depunerea formularului prin internet, pe portalul e-România, sau la ghişeu, la administraţiile financiare. 25 iulie este termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice aferente lunii iunie, inclusiv în format hârtie, la administraţiile financiare. Ulterior, orice angajator va fi obligat să depună numai online declaraţiile.

Depunerea online presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şi înregistrarea acestuia la organele fiscale. Certificatul digital este o "carte de identitate" virtuală - cu o valabilitate de un an - care permite autentificarea unui document electronic.

Un certificat digital costă circa 50 de euro, însă există şi posibilitatea depunerii mai multor declaraţii cu un singur certificat fiscal dacă acest lucru este asumat în faţa organelor fiscale.

Potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai companiilor de resort, solicitările pentru certificate digitale au început să crească la 800-1.000 de astfel de cereri pe zi. Circa 60-70 de mii de certificate au fost vândute până la mijlocul lunii iunie.

La finalul lui 2009 existau 466.054 de companii în economia românească, potrivit Registrului Comerţului, însă doar 100.000 din acestea ar urma să-şi achiziţioneze certificate digitale, conform estimărilor. Cele trei companii care emit certificate de semnătură digitală ar putea încasa în total între 5,8 şi 6,7 mil. euro de pe urma vânzării acestor certificate, potrivit calculelor ZF care iau în considerare numărul de companii din economie care ar urma să cumpere aceste certificate, dar şi preţul lor.