Cea mai fierbinte acţiune de pe Bursă: Argus a crescut cu 35% în trei zile

Autor: Adrian Cojocar 19.07.2011
SIF Oltenia şi omul de afaceri Cătălin Chelu au dus în ultimele zile o luptă acerbă pentru preluarea Argus Constanţa (UARG), unul dintre principalii jucători pe piaţa de ulei din România şi singurul care nu are încă un acţionar majoritar. Tranzacţiile au urcat puternic acţiunile companiei.


Imediat după Revoluţie existau 16 producători de uleiuri în România, însă în ultimii 20 de ani piaţa a intrat într-un proces de concentrare şi numărul acestora s-a redus drastic, ajungând în prezent la numai şase.

Dacă în urmă cu o săptămână jocurile păreau făcute la Argus în condiţiile în care SIF Oltenia era de departe cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de aproape 23% din acţiuni, lupta s-a încins după ce Cătălin Chelu a ajuns în numai câteva zile să controleze 33% din capital. SIF Oltenia a răspuns achiziţiilor realizate de Chelu ajungând la o participaţie de 27,2% din companie.

Ieri s-au mai transferat în piaţă pachete cu acţiuni Argus care au cumulat 13,2% din capital, iar Cătălin Chelu spune că nu el a fost principalul cumpă­rător al acestor pachete de acţiuni astfel că SIF Oltenia ar putea reveni în poziţia de principal acţionar la Argus.

"Am achiziţionat şi noi ceva, dar nu tot. Nu ştiu cine a cumpărat", a declarat omul de afaceri din Galaţi.

Atenţia celor două grupări se va orienta cel mai probabil în următoarea perioadă spre pachetul de 5% deţinut de SIF Banat-Crişana (SIF1), singurul acţionar semnificativ care a mai rămas în companie, ceilalţi acţionari având participaţii care nu depăşesc pragul de 5%.

Grupul de firme al lui Cătălin Chelu şi SIF Oltenia sunt aproape de a-şi asigura pachetul de control în companie fapt pentru care au ridicat puternic miza pe acţiunile Argus, preţul acestor titluri decolând în ultimele zile, iar transferurile realizându-se la cotaţii din ce în ce mai ridicate. De la intrarea lui Chelu în acţionariat, în urmă cu câteva zile şi până în prezent acţiunile Argus au urcat cu 40%.

Pe parcursul şedinţei de ieri existau ordine de cumpărare pentru aceste titluri la preţul maxim, de 3,5 lei/unitate, care cumulau 4,4% din capitalul Argus, însă niciun vânzător nu era dispus să-şi vândă participaţiile.

Argus Constanţa este unul dintre puţinii producători locali privatizaţi prin MEBO care au rezistat pe piaţă fără suportul unui acţionar de calibru, în prezent numărându-se printre primii cinci jucători din industria uleiurilor vegetale. Piaţa este dominată de producători controlaţi de jucători străini care activează la nivel internaţional, precum Bunge şi Cargill, iar Argus este singurul jucător independent.

Ultima tranzacţie de referinţă pe piaţa uleiului a fost achiziţia fabricii Expur Urziceni, numărul trei pe piaţa uleiurilor, de către grupul francez Sofiproteol în anul 2009 în cadrul unei tranzacţii de 80 mil. euro, respectiv un indicator P/S (preţ raportat la vânzări n.red.) de 0,9. Afacerile Expur s-au cifrat în anul achiziţiei la 85,8 mil. euro.

Argus Constanţa a realizat anul trecut afaceri de 51,7 mil. euro şi la preţul de ieri, de 3,5 lei/unitate, are o valoare de piaţă de 29,3 mil. euro.

Titlurile se tranzacţionează în acest moment la un multiplu al vânzărilor pe anul trecut de 0,56.

Afacerile Argus au crescut în primul trimestru cu aproape 70%, ajungând la 64 mil. lei (15,2 mil. euro), iar profitul net al companiei a urcat cu 26% în acelaşi interval, la 5,6 mil. lei (1,3 mil. euro). Anul trecut, afacerile Argus s-au majorat de asemenea cu 56%, pe fondul creşterii preţului uleiului. Preţul la ulei a crescut puternic în ultima perioadă ca urmare a îngrijorărilor privind o posibilă criză alimentară la nivel internaţional. În perioada iunie 2010 - iunie 2011 preţul la ulei s-a majorat cu 35%, potrivit indicelui alimentar al ZF.

Argus Constanţa controlează compania din sectorul agricol Concereal Tulcea (CTUL), cu o participaţie de 66,75% din acţiuni, firmă care deţine depozite şi care-i furnizează o mare parte din materia primă necesară.

De la începutul anului acţiunile Argus Constanţa au adus unul dintre cele mai mari randamente de pe bursă, avansând cu circa 100%, de la nivelul de 1,74 lei/acţiune la finele anului precedent.