MTI: Peste nouă ani transporturile vor contribui cu 10 mld. euro la PIB

Ziarul Financiar 19.07.2011

Transporturile rutiere, feroviare, navale şi fluviale vor contribui la Produsul Intern Brut al României în 2020 cu peste 10 miliarde de euro şi vor genera peste 140.000 de locuri de muncă, dezvoltarea acestui sector fiind avantajată de amplasarea strategică a României între est şi vest, potrivit declaraţiilor lui Eusebiu Pistru, secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Pe de altă parte, secretarul de stat nu a precizat care este în prezent contribuţia la PIB a transporturilor şi nici numărul total al celor care lucrează în acest sector.

"Viitorul transportului de mărfuri este cel multimodal, nu numai cel rutier, ci şi transportul pe calea ferată sau cel naval. În prezent la nivel european doar 10% mai reprezintă cel pe calea ferată, adică jumătate din cât era în urmă cu zece ani. Pe de altă parte, calea ferată poate suplini pentru moment lipsa autostrăzilor în România", a spus Eusebiu Pistru în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Transport&Logistics, cu tema "Îmbunătăţirea activităţii de transport şi optimizarea spaţiilor logistice.

În prezent România are o infrastructură de 80.000 de kilometri de drumuri care trebuie întreţinute şi Ministerul Transporturilor promite dublarea numărului de kilometri de autostradă până în 2016.

În ultimele zece luni, Ministerul Transporturilor a semnat 12 contracte de reabilitare a 476 de kilometri de drumuri naţionale cu o valoare totală de 370 mil. euro şi a licitat şi atribuit în ultimele luni 183 de kilometri de autostrăzi din vestul ţării de pe coridorul IV paneuropean care leagă Nădlac, Arad, de Sibiu şi de continuă spre Bucureşti şi Constanţa.