Mall chinezesc în Afumaţi: investiţie de 27 mil. euro. Galerie FOTO

Autor: Alice Gheorghe, Mediafax 19.07.2011

Compania China Town România, controlată de investitori chinezi, a inaugurat marţi, la Afumaţi, în apropiere de Bucureşti, un complex comercial cu 1.240 de magazine, în urma unei investiţii de 27 milioane euro. Unitatea include şi 200 de depozite permanente şi 200 depozite provizorii.

Directorul executiv al China Town şi preşedinte al Camerei de Comerţ Bilaterale China-România, Alexandru Ioan, a declarat că 95% dintre unităţile comerciale sunt vândute, iar restul sunt destinate închirierii.

"Contractul de închiriere pe care îl încheiem se desfăşoară pe o perioadă de trei ani. În primul an, chiriaşii nu plătesc nimic, în al doilea an chiria este de 10 euro pe metru pătrat/lună, iar în al treilea an se plătesc pe lună 12 euro pe metru pătrat", a spus marţi Alexandru Ioan.

La momentul inaugurării, multe magazine nu erau deschise, însă Ioan a motivat că proprietarii sunt în concediu.

El a mai spus că unitatea comercială se adresează în principal clienţilor persoane juridice.

Complexul Comercial din Afumaţi va asigura circa 3.000 locuri de muncă, incluzând personalul magazinelor.

Unitatea inaugurată marţi reprezintă prima etapă a unui proiect de investiţii de peste 100 milioane euro, care se va desfăşura pe o suprafaţă de 40 hectare şi va include 3.275 de spaţii comerciale şi 1.380 depozite logistice.

În etapa a doua a proiectului, care ar putea începe anul viitor, vor fi construite 300 de case tradiţionale chinezeşti, iar în a treia etapă va fi realizat un complex rezidenţial cu blocuri, grădiniţe, şcoli şi parc de distracţie.

Premierul Emil Boc, prezent la inaugurarea complexului comercial China Town, a apreciat că investiţia va reprezenta inclusiv un punct de atracţie turistică pentru români şi străini.

"Toţi cei care iubim stilul de viaţă chinezesc, produsele chinezeşti, vom găsi aici un loc de petrecere a timpului liber şi de cumpărături", a spus Boc.

El i-a invitat pe oamenii de afaceri chinezi să investească şi în energie, transporturi şi mediu, prin proiecte de parteneriat public-privat, susţinând că România se află, datorită stabilităţii economice, într-o situaţie mult mai bună decât unele ţări din zona euro.

"Este cel mai bun moment pentru a investi în România", a spus Boc oamenilor de afaceri chinezi prezenţi la inaugurarea complexului.