Ministrul de externe: 35% din românii din Spania sunt şomeri. Trebuie să înţelegem restricţiile

Autor: Iulian Anghel 19.07.2011

Peste o treime din românii din Spania nu au, din cauza crizei care a lovit ţara, un loc de muncă, ceea ce pune presiune pe autorităţile spaniole care trebuie să le asigure surse de trai. Acesta este realitatea prin intermediul căreia trebuie analizată decizia Madridului de a bloca temporar accesul pe piaţa muncii pentru noi imigranţi români, spune ministrul român de externe, Teodor Baconschi.


Raţa şomajului a ajuns în Spania la 20% din populaţia activă. Din această cauză, autorităţile spaniole vor bloca pe o perioadă determinată accesul de noi muncitori români în această ţară, dar măsura nu se aplică retroactiv ceea ce înseamnă că românii care muncesc deja legal în această ţară nu vor fi afectaţi.


Ministrul român de externe spune că a vorbit ieri cu omologul său spaniol Trinidad Jimenez împreună cu care a stabilit că, până săptămâna viitoare când miniştrii muncii din cele două ţări vor avea o întâlnire, să se constituie un grup de lucru care să analizeze realităţile din piaţa muncii, dar şi cum să fie gestionată public această măsură, astfel încât ea să nu capete conotaţii politice.


"Măsura va fi una temporară. Apoi, în sânul comunităţii româneşti din Spania şomajul este de 35%, un procent net peste media naţională de 20%. Să primeşti în câţiva ani 900.000 de cetăţeni români, să le găseşti locuri de muncă (Spania a deschis total piaţa muncii pentru români la 1 ianuarie 2009 - n.n.) să plăteşti asigurări pentru o treime dintre ei (şomerii - n.n.) nu este un lucru uşor. Prin înţelegerea de ieri (luni - n.n.) vom căuta, în primul rând, să gestionăm în comun această problemă. Din solidaritate europeană trebuie să-i înţelegem. Nu este vorba de a culpabiliza Spania, ci de a o înţelege", a explicat pentru ZF şeful diplomaţiei române.


Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania arată că, la finele lui 2010, aproximativ 850.000 de români locuiau în această ţară. Măsura restricţionării pieţei muncii nu îi va afecta pe cei care au deja un loc de muncă legal.



Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în această ţară vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă că unele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibile românilor, potrivit Radio France Internaţional, citat de Mediafax.



Spania era printre puţinele ţări UE care şi-au deschis o mare parte a pieţei muncii imediat după aderarea României la UE în 2007, iar, la 1 ianuarie 2009, a liberalizat complet piaţa muncii pentru români. În prezent, formalităţile pe care trebuia să le îndeplinească un român pentru a ocupa un loc de munca în Spania sunt aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.