Petrolul întrerupe şedinţele de Guvern: Petrom ar putea explora cu 5 ani mai mult în Marea Neagră alături de Exxon

Autor: Roxana Petrescu 20.07.2011

Şedinţa de miercuri a Guvernului a fost întreruptă şi va fi reluată la ora 17.00, interval în care va fi analizat un proiect de hotărâre privind prelungirea cu cinci ani a perioadei totale de 30 de ani în care OMV Petrom are drept de explorare în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, potrivit Mediafax.

Gigantul petrolier american ExxonMobil alături de Petrom, cea mai mare companie din România, au avut la începutul lunii iunie o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care cele două companii şi-au prezentat planurile de investiţii pentru următorii ani în ceea ce priveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră în perimetrul Neptun.

Americanii de la Exxon au semnat la sfârşitul anului 2008 un acord de explorare cu Petrom pentru porţiunile situate la adâncimi mari din Marea Neagră. Potrivit acestui acord, Exxon îşi va asuma 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorările vor avea succes.

Lucrările de explorare ale celor două companii au început în august 2009 şi s-au realizat pe suprafaţa perimetrului Neptun, unul dintre cele două perimetre offshore pe care le are Petrom. Hidrocarburile extrase din adâncurile Mării Negre reprezintă circa 17% din întreaga producţie de petrol şi gaze pe care Petrom o realizează în România.

Perimetrul Neptun are o arie de 9.900 kilometri pătraţi în zone cu adâncime a aperi mării cuprinse între 50 şi 1.700 de metri.