Rusia ar putea îngheţa temporar South Stream

Autor: Bogdan Cojocaru 20.07.2011

Rusia ar putea îngheţa temporar proiectul gazoductului South Stream, care ar urma să aducă gaze naturale ruseşti în Europa, din cauza problemelor întâmpinate într-unul din statele de tranzit, scrie publicaţia Kommersant, preluată de Ria Novosti.

De asemenea, Rusia va majora exporturile de gaze naturale către Europa datorită colaborării cu Germania, menţionează Kommersant, care citează surse guvernamentale.

Cu o capacitate totală de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, South Stream este proiectat să lege Rusia de Bulgaria pe sub Marea Neagră, tranzitând apoi Serbia, Ungaria, Slovenia, Austria şi Italia.

Un segment al gazoductului ar urma să treacă pe sub apele teritoriale ale Turciei. În acest sens, premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cel rus Vladimir Putin au semnat în august 2009 un acord. În schimbul permisiunii de tranzit, Moscova s-a angajat să acorde prioritate construirii oleoductului Samsun-Djeihan, favorabil Turciei, în detrimentul conductei Burgas-Alexandroupolis, iar compania rusă de stat Rosatom să construiască prima centrală nucleară turcească.

Ankara a amânat, însă luarea unei decizii finală în privinţa acestor planuri. Cel mai recent termen limită pentru un răspuns a fost stabilit pentru luna noiembrie a acestui an, dar guvernul rus nu se aşeapta ca termenul să fie respectat de Turcia, iar în aceste condiţii va îngheţa South Stream.

Pentru executarea proiectului, care concurează cu gazoductul european Nabucco, Rusia a semnat acorduri de cooperare bilaterală cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria. România şi Macedonia vor fi, de asemenea, incluse.

South Stream a fost iniţiat de grupul rus Gazprom şi cel italian Eni, iar ulterior au venit ca acţionari compania franceză EDF şi cea germană BASF.