Investiţie de 10 mil. euro într-un centru medical de cercetare la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu 20.07.2011

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, derulează o investiţie de circa 48,4 mil. lei (10 mil. euro), susţinută din fonduri europene, în vederea realizării unui centru de cercetare în Cluj-Napoca.

Din totalul investiţiei, 39 mil. lei (circa 9,3 mil. euro) reprezintă suma nerambursabilă, 25 mil. lei (peste 6,2 mil. euro) fiind banii destinaţi aparaturii cu care va fi dotat centrul. Construcţia va fi realizată în incinta Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca, iar termenul de finalizare este prevăzut pentru anul viitor. În viitorul centrul de cercetare se va studia în special sistemul nervos central, inclusiv studiul afecţiunii Alzheimer. Iniţiatorul proiectului este prefectul Clujului Florin Stamatian, care este şi şeful Clinicii de ginecologie I din Cluj-Napoca.

Proiectul ''Centrul de studii avansate, fundamentale şi clinico-imagistice, pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă (IMOGEN)" a fost depus în anul 2009 în cadrul apelului de proiecte POS CCE 2.2.1 - Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" 2007-2013, Axa prioritară II - Competitivitate prin Cercetare-Dezvoltare şi Inovare (CDI), Domeniul Major de Intervenţie 2.

''Obiectivul principal al proiectului este realizarea unei investiţii în infrastructura spitalului, pentru crearea premizelor necesare dezvoltării unor activităţi noi de cercetare în domeniul aplicaţiilor multiple interdisciplinare ale imagisticii medicale şi medicinei genomice. Proiectul are în vedere racordarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj la reţeaua europeană de profil'', au spus reprezentanţii SCJUC (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj).

Autoritate Contractantă este Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, în calitate de Organism Intermediar, în numele Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de Autoritate de Management.