Ziua de mâine e crucială pentru economiă mondială: Liderii Uniunii Europene trebuie să găsească o soluţie CONVINGĂTOARE pentru Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru 20.07.2011

Liderii Uniunii Europene trebuie să găsească o soluţie convingătoare crizei datoriilor din Grecia la summit-ul de joi, altfel economia mondială va avea de suferit, a avertizat preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Reuters.


Avertismentul lui Barroso vine într-un moment în care statele din zona euro şi băncile încearcă să alcătuiască un pachet de măsuri care să convingă pieţele că Grecia poate evita intrarea în incapacitate de plată, iar propagarea crizei în alte ţări din zona euro poate fi limitată.


"Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii, deoarece situaţia este foarte serioasă şi cere un răspuns, altfel consecinţe negative vor fi simţite în toate colţurile Europei şi în afara continentului", a spus preşedintele CE.


El apreciază că soluţia problemelor Greciei trebuie să includă măsuri pentru asigurarea sustenabilităţii finanţelor, implicarea sectorului privat în salvarea statului elen, creşterea flexibilităţii Fondului European de Stabilitate Financiară - mecanismul prin care zona euro sprijină membrii cu probleme, repararea sistemului bancar din regiune şi asigurarea de lichidităţi pentru a susţine economia.
În ceea ce pare a fi o critică adusă cancelarului german Angela Merkel, trezorerierul neînduplecat al Europei, Barroso a afirmat că a venit timpul ca liderii europeni să spună "ceea ce pot să facă şi ceea ce vor să facă, nu ceea ce nu pot şi nu vor să facă".


Şefii de state şi de guverne din UE se vor întâlni joi pentru a discuta despre problema crizei datoriilor din Grecia, stat care are nevoie de un al doilea pachet de finanţare pentru a nu intra în incapacitate de plată. Merkel a atenţionat, însă, că summit-ul nu va aduce o soluţie spectaculoasă, ci va reprezenta cel mai recent dintr-o serie de paşi care trebuie făcuţi pentru scoaterea Greciei din criză.