Admirabile paradigme/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 22.07.2011

Gheorghe Perian continuă să publice în colecţia Paradigme pe care o păstoreşte la Editura clujeană Limes o seamă de eseuri semnate de tineri critici, clujeni în principal, dacă nu în totalitate, abia veniţi la porţile acestei meserii. Autorii sunt în general tineri studioşi, premiaţi în facultate sau la studiile postuniversitare, absolvenţi de importante masteruri în literatură, la noi sau prin alte remarcabile universităţi. Sunt în general texte succinte, care nu obosesc prin prolixitate şi care se ocupă de literaura română, ba chiar de literatura română actuală. Iată ultimele trei titluri.



Alexandra Catană - Lectura spaţiului în poetica lui Paul Claudel şi Şerban Foarţă, urmată de un ciclu de poezii de Paul Claudel în traducerea inedită a lui Şerban Foarţă. Prefaţă de Ioana Bot. "Nu este o temă uşoară, iar publicul românesc nu e familiarizat nici cu asemenea demersuri critice, nici cu asemenea literatură: regimul de care se «bucură» poezia lui Şerban Foarţă în exegeză (şi pe care autoarea îl sancţionează implicit) e o dovadă că un anume rafinament în înţelegerea poeziei e încă floare rară. (...) Ceea ce pornise ca o lucrare de dizertaţie într-un master de studii literare articulat între Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea din Geneva, a devenit, în timp, o carte substanţială, îndrăzneaţă, înaltă în idee şi senină în jocurile cu cititorul pe care le propune."

Ionuţ Miloi - Geografii semnificative. Spaţiul în proza scurtă a lui Mircea Nedelciu. Prefaţă de Sanda Cordoş. Încă o lucrare de debut despre spaţiul în literatură datorată unui fost student al secţiei română-engleză a facultăţii de Litere a Universităţii "Babeş Bolyai". Ionuţ Miloi a fost laureat al Premiului Liviu Petrescu. "Măsura ingeniozităţii sale critice Ionuţ Miloi o dă, mai ales, în partea propriu-zis analitică a eseului său, acolo unde spaţialitatea în proza scurtă a lui Mirdcea Nedelciu este explorată la toate nivelele pe care conceptul le subţntinde, de la teme şi viziune la tehnicile discursive."

Ovidiu Pecican - Voluptăţi literare. Autorul este singurul deja foarte cunoscut dintre cei trei, cu o activitate publicistică remarcabilă şi nenumărate volume semnate an de an. Cartea de faţă a fost prezentată în urmă cu câteva săptămâni la "Cartea de literatură". Ea se adaugă altor "voluptăţi literare", deschise odată cu "Rebel fără pauză", în 2004, continuate cu "Puncte de atac", 2006, "Sertarul cu cărţi", 2007, "Reuniunea anuală a cronicilor literare", 2008.