Apple a lansat Mac OS X Lion. Ce aduce nou sistemul de operare. Galerie MULTIMEDIA

Autor: Ştefan Vrabie 20.07.2011

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, care a zdrobit astăzi aşteptările pieţei cu rezultatele financiare peste estimări, a lansat OS X Lion, cea mai recentă versiune a sistemului de operare dezvoltat de companie, disponibil pentru descărcare doar pentru Mac pe App Store la preţul de 30 de dolari, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Ultimul update al sistemului OS X a fost lansat în urmă cu doi ani odată şi s-a numit Snow Leopard. Versiunea Snow Leopard care rulează pe laptop-urile şi desktop-urile Apple s-a concentrat mai mult pe îmbunătăţirea performanţelor.

Lion, sistemul care a fost lansat astăzi, este un "animal" diferit având mai mult de 250 de caracteristici noi, iar unele vor schimba complet modul de interacţiune a utilizatorului cu sistemul de operare.

Între Snow Leopard şi Lion s-a întâmplat ceva important. iPad-ul, nominalizat de mulţi ca fiind gadget-ul de care nimeni nu are nevoie, s-a dovedit extrem de popular. Atât de popular încât Apple a decis să aducă unele caracteristici ale sistemului de operare care rulează pe iPad, iOS, pe Mac. Această "iPad-ificare" a Mac-ului este scoasă în evidenţă prin Launchpad, o funcţie nouă care afişează toate aplicaţiile de pe Mac într-o grilă pe ecran. Utilizatorul poate crea documente noi sau pagini ale aplicaţiilor, la fel cum se poate şi pe un dispozitiv iOS.

Această caracteristică este inteligent direcţionată spre cei a căror experienţă în lumea PC-urilor s-a rezumat până acum la computerele cu Windows dar care au avut şi un dispozitiv iOS precum iPad, iPod touch sau iPhone.

Dacă LaunchPad este parte a sistemului Lion şi face un Mac să "arate" ca un iPad, există modificări în noua platformă care îl fac să se "simtă" la fel ca un iPad. Experienţa iPad-ului precum şi a altor dispozitive iOS se bazează pe ecranul touch, iar Lion a introdus o nouă gamă de gesturi multi-touch, care aduc acea experienţă pe laptop şi desktop prin intermediul trackpad-urilor.

Platforma Lion se poate folosi acum de gesturi cu două degete precum mişcarea degetelor pe trackpad de sus în jos, stânga dreapta, scroll (sau deplasarea conţinutului de pe display în sus sau în jos), sau tap (apăsare uşoară cu vârful degetelor pe trackpad), precum şi de gesturi cu trei degete.

Trecând cu trei degete pe trackpad de jos în sus lansezi o altă funcţie: Mission Control. Ea prezintă pe tot ecranul tot ceea ce Mac-ul execută în acel moment, toate aplicaţiile, dosarele deschise, ferestre ale browser-ului şi programe.

Introducerea gesturilor pe Mac nu este doar un "moft", ci reflectă mai degrabă direcţia în care se îndreaptă computing-ul, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Aproximativ trei sferturi din Mac-urile noi pe care Apple le vinde sunt laptop-uri, şi toate au trackpad. Anul trecut compania a lansat Magick Trackpad, un trackpad auxiliar care poate fi folosit de utilizatori în locul unui mouse, după care a lansat Magic Mouse.

Un alt lucru important de menţionat şi probabil o caracteristică cheie pentru sistemul de operare Lion este salvarea automată. Fiecare aplicaţie care va rula în Lion, va salva munca unui utilizator pe fundal. Chiar şi aplicaţiile terţe dezvoltate de alte companii vor putea face acest lucru dacă dezvoltatorii vor alege să introducă această funcţie. Erorile, căderile de curent electric, ştergerea din greşeală a unui document sau închiderea accidentală a unei aplicaţii, se pot întâmpla în continuare, dar toată munca utilizatorului va fi în siguranţă.

Acest lucru nu este în totalitate nou - sistemul de operare Google Chrome, de exemplu, stochează toată munca unui utilizator pe web şi o salvează automat. "iPad-ificarea" se va vedea prin faptul că aplicaţiile care se salvează în fundal pot fi redeschise şi reluate exact de unde s-a rămas, la fel ca la iPad sau iPhone.

Lion merge mai departe decât salvarea automată. Fiecare aplicaţie poate stoca un istoric a tot ceea ce lucrează un utilizator, permiţându-i acestuia să revină la o versiune la care a lucrat acum două ore sau două săptămâni. Lion va stoca doar diferenţele dintre versiuni pentru a minimiza cerinţele de stocare. Mai mult: aplicaţiile vor putea fi reluate exact din starea în care au fost lăsate. Ba mai mult, la restartul computer-ului, el va rula exact din starea în care a fost închis, cu toate aplicaţiile şi fişierele deschise.

O altă funcţie importantă este AirDrop. AirDrop este o altă mică inovaţie simplă care poate face o diferenţă uriaşă în modul în care majoritatea oamenilor folosesc computerele lor.

Prin această funcţie două Mac-uri pot crea o reţea privată Wi-Fi care să facă posibilă mutarea fişierelor de pe un Mac pe altul. Chiar dacă nu pare o funcţie importantă, într-o "întâlnire" de Mac-uri schimbul de fişiere nu va mai trebui făcut cu o memorie stick sau prin mutarea fişierului pe un server de cloud astfel ca celălalt Mac să poată să se folosească de fişierul în cauză. Faptul că două computere pot "comunica" fără fir fie şi numai prin crearea unei reţele numai între ele, permite ca această funcţie să fie folosită oricând, oricum.

Lion este primul sistem de operare pe care Apple nu l-a lansat pe disk fizic (CD, DVD). Pentru moment el este disponibil pentru descărcare doar de pe App Store pentru Mac la preţul de 30 de dolari.