Unde şi la ce preţuri mai sunt apartamente noi de vânzare. Faţă de boom, reducerile sunt de 20-40%

Autor: Cristi Moga 21.07.2011
Stocul de locuinţe noi disponibile în Bucureşti a început să scadă, pe fondul numărului mic de apartamente livrate în ultimii doi ani şi al scăderii preţurilor. În şapte din nouă proiecte rezidenţiale din Bucureşti preţurile solicitate sunt sub 1.000 de euro/mp.


Preţurile apartamentelor noi din Bucureşti au scăzut în cele mai multe cazuri sub nivelul de 1.000 de euro/metrul pătrat construit, dar nu mai jos de 800 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care acesta este nivelul la care se vând şi cele mai multe apartamente vechi din oraş, iar dezvoltatorii nu s-au aruncat să construiască apartamente la "costuri de criză".

În aceste condiţii, cu vânzări de un apartament pe săptămână sau doar lunar, o bună parte a dezvoltatorilor imobiliari şi-au redus stocul de locuinţe nevândute, astfel că în nouă proiecte din Bucureşti, cu un total de 3.800 de apartamente, sunt nevândute mai puţin de 700 de unităţi, respectiv 20%, po­trivit unei analize a ZF, care a trimis soli­ci­tări către reprezentanţii a 18 dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din Bucureşti.

Dintre proiectele care au răspuns solicitării ZF, preţurile sar uşor de 1.000 de euro/metrul pătrat doar în proiectele Greenfield din Băneasa şi Obor Towers de lângă primăria sectorului 2, unde cele mai ieftine locuinţe, respectiv garsonierele, au preţuri de peste 50.000 de euro plus TVA.

Reprezentanţii Impact, compania care dezvoltă ansamblul Greenfield, spun chiar că de la începutul anului preţurile medii solicitare au crescut uşor, cu 3%, astfel că preţul total minim pentru o garsonieră, care include TVA, este de 58.200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere au preţuri de minimum 65.490 de euro plus TVA. Preţurile au scăzut cu circa 30% faţă de 2008, când Impact vindea apartamente în Greenfield cu cel puţin 1.600 de euro/metrul pătrat, în condiţiile în care în prezent preţul pe metru pătrat este de circa 1.100 de euro.

"La momentul actual în Greenfield mai sunt disponibile 58 de apartamente în lista de vânzare. De la începutul anului până acum au fost semnate aproape 50 de con­trac­te din care 21 de închiriere", spun repre­zentanţii Impact.


În Obor Towers pe de altă parte mai sunt disponibile 47 de apartamente dintr-un total de 125, în condiţiile în care din vara anului trecut au fost vândute circa 20 de aparta­mente. "Dată fiind perioada de con­cedii suprapusă peste tot ceea ce se întâmplă economic în momentul de faţă, nu există un ritm de vânzări cu care să te poţi declara mulţumit", spune Mirel Popa, sales consul­tant al firmei Real Time, care se ocupă de vânzarea proiectului Obor Towers.

Mai ieftin în Titan, Militari sau Pipera

În trei dintre cele mai mari proiecte rezidenţiale realizate în cartierul bucu­reştean Titan - Răsărit de Soare, Armonia şi Citadella -, în care au fost construite aproape 1.500 de apartamente, mai sunt disponibile în jur de 250 de unităţi, cu preţuri de circa 900-950 de euro/metrul pătrat construit plus TVA.

Cel mai mare proiect din această parte a Bu­cureştiului - Răsărit de Soare - mai are dis­ponibile circa 80 de locuinţe dintr-un total de 988, la 39.000 de euro pentru o garso­nieră, 58.000 de euro pentru două camere şi 70.000 de euro pentru trei camere, preţuri fără TVA. Având cea mai mare parte a lo­cuin­ţelor vândute, peste 90%, dezvol­tatorii blocului Răsărit de Soare, firma piteşteană Conarg, au redus preţurile cu doar circa 20% faţă de maxime, în condiţiile în care pre­ţurile erau în 2008 de 1.250 de euro/mp plus TVA.

De partea cealaltă a proiectului Iris Shopping Center şi a hipermarketului Auchan, în cele două blocuri din Citadella Titan mai sunt disponibile 106 din cele 224 de apartamente, adică aproape jumătate, la un preţ mediu de 953 de euro/metrul pătrat construit. Ritmul de vânzare a locuinţelor este de circa trei unităţi lunar. "The Concept a devenit agent exclusiv Citadella Titan de la sfârşitul lunii martie 2011 şi a vândut un număr de 11 apartamente până în prezent", spun reprezentaţii firmei The Concept Real Estate Advisers, care vând toto­dată şi an­samblul Fun­deni Resi­dence, la pre­ţuri de 891 de euro/me­trul pătrat construit.

Ceva mai ieftine decât preţurile din Fun­deni sunt vândute aparta­mentele din proiectul Militari Residence, cel mai mare din vestul Ca­pitalei, care în luna sep­tem­brie a acestui an va ajunge la 1.800 de apartamente în 24 de blocuri, după finali­zarea ultimelor două clădiri. "În momentul de faţă mai avem 85 de apartamente libere cu termenul de predare în luna septembrie 2011. Preţul de pornire este de 850 euro/mp în funcţie de etaj. Preconizăm că până în luna septembrie, când vor fi date în folo­sinţă, nu vom mai avea nimic de vânzare", spun reprezentanţii Militari Residence, proiect aflat în spatele parcului comercial Militari Shopping şi al magazinului Auchan.

Tot în Militari, dar în zona Lujerului, Conarg a finalizat primul bloc din ansamblul Quadra 2, în care a vândut până în prezent circa 60 din cele 242 de garsoniere şi apartamente cu două camere ale proiectului, cu preţuri pornind de la 39.000 de euro plus TVA.

Nici în nordul Capitalei dezvoltatorii imobiliari nu mai pot cere preţurile de altă-dată, astfel că în proiectul Liziera, spre exemplu, preţurile au fost reduse în ultimii ani de criză de la 1.400 de euro/mp plus TVA la 950 de euro/mp plus TVA. Aparta­mentele au însă suprafeţe cuprinse între 122 şi 580 de metri pătraţi, astfel că preţul per lo­cuinţă depăşeşte 100.000 de euro chiar şi în cazul celor mai mici unităţi.

În aceste condiţii, deşi este finalizat de doi ani şi jumătate în cadrul com­plexului mai sunt dispo­nibile circa 65 din cele 180 de aparta­mente. "Proiec­tul a fost finalizat la înce­putul lui 2009 şi este vândut în proporţie de aproape 65%", spune Sorin Popescu, consul­tan­tul firmei Neocasa, responsabil de vânzarea apartamentelor din Liziera.

În ceea ce priveşte apartamentele vechi din Bucureşti, preţurile au scăzut în ultimii trei ani cu circa 50%, de la un nivel maxim de 2.060 de euro/metrul pătrat, potrivit indexului imobiliar al ZF, la ceva mai mult de 1.000 de euro/metrul pătrat, preţuri calculate însă în funcţie de metrul pătrat util şi pentru care nu se plăteşte TVA. De aproape un an însă, preţurile par a se fi stabi­lizat la acelaşi nivel.