7 motive ca să cumperi şi 7 motive să nu cumperi acţiuni în oferta Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 21.07.2011

Oferta Petrom, cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei de la Bucureşti, este în acest moment în balans.

Guvernul a anunţat preţul minim pe care vrea să-l încaseze, de 0,3708 lei/acţiune, iar acum aşteaptă să vadă dacă investitorii vor plăti sau nu acest preţ pentru a cumpăra măcar 80% din acţiunile scoase la vânzare, astfel încât oferta să se încheie cu succes.

Rezultatul ofertei depinde de cum vor percepe investitorii pre­ţul minim de ofertă anunţat, dacă li se pare interesant sau nu.

Pentru micii investitori locali, preţul minim anunţat nu este interesant, deoarece este foarte apropiat de cel de pe Bursă, spun brokerii.

Pentru fondurile străine, preţul ar putea fi interesant, însă unii brokeri se îndoiesc că marii investitori instituţionali se vor înghesui să cumpere acţiuni având în vedere că România este încă o piaţă riscantă şi mică, iar turbulenţele de pe pieţele europene determinate de problema datoriilor suverane fac ca investitorii să fie foarte precauţi în această perioadă.

Este o piaţă a cumpărătorilor, spune toată lumea. Aşadar cumpărătorii vor fi cei care vor judeca la final dacă oferta Petrom merită sau nu atenţie. Deznodământul va fi aflat vineri, când intermediarii şi statul vor anunţa rezultatul final.

Cu doar două zile înainte de închiderea ofertei, ZF şi-a propus să recapituleze care sunt argumentele care susţin oferta Petrom şi care sunt motivele care i-ar putea determina pe investitori să nu cumpere.

Argumente pro

Petrom este cea mai mare companie din România, fiind aproape un monopol pe piaţa de carburanţi. Deşi cota de piaţă este de circa 40%, Petrom dă tonul aproape de fiecare dată la scumpirea sau ieftinirea carburanţilor, iar ceilalţi jucători (Rompetrol, Lukoil, Mol) în general se adaptează.

Petrom este compania cu cele mai mari rezerve proprii de petrol şi gaze din regiunea Europei Centrale şi de Est (cu excepţia Rusiei), de circa 830 de milioane de barili echivalent petrol.

Acesta este un mare avantaj, în comparaţie cu alte companii petroliere, în contextul creşterii preţului ţiţeiului (în prezent, barilul de ţiţei este cotat la peste 110 dolari), iar majoritatea analiştilor estimează că aprecierea va continua.

Compania a profitat din plin anul trecut de creşterea preţului ţiţeiului, scumpind la rândul său carburanţii vânduţi pe piaţă.

Cifra de afaceri consolidată a crescut astfel cu 16%, la 18,6 miliarde de lei, iar profitul net a urcat de 2,6 ori, la 2,2 miliarde de lei. Petrom a obţinut astfel o marjă de profit de peste 11%.

În primul trimestru, marja a fost chiar mai mare, compania raportând câştiguri de 840 de milioane de lei la afaceri de aproape 5 miliarde de lei.

La preţul minim de 0,3708 lei/acţiune anunţat de Guvern pentru oferta Petrom, compania are un PER (preţ raportat la profitul net pe acţiune din 2010) de circa 9,5, sub cel al OMV (10,6) sau Mol (20,8).

5Pachetul mare de acţiuni (pentru investitori instituţionali) Pentru fondurile de investiţii străine, care caută plasamente de câteva zeci de milioane de euro, oferta Petrom este prima oportunitate care apare pe piaţa locală pentru a cumpăra un pachet mai mare de acţiuni.

Un pachet de 1% din Petrom poate fi cumpărat în ofertă cu circa 50 mil. euro. Achiziţia unui astfel de pachet din piaţă ar fi greu de realizat fără a urca puternic preţul acţiunilor.

În urma ofertei prin care statul vinde 9,84% din Petrom va creşte atât numărul acţiunilor liber tranzacţionabile pe Bursă (free-float-ul) cât şi lichiditatea (valoarea tranzacţiilor zilnice), ceea ce ar face ca acţiunile să devină mai atractive pentru investitorii străini şi să fie mai bine evaluate.

Presiunile privind liberalizarea preţului gazelor naturale, în vederea alinierii pieţei la normele europene, ar putea conduce la creşterea semnificativă a preţului gazelor din producţia internă şi, implicit, la facturi mai mari pentru populaţie.

Pe de altă parte, Petrom ar fi unul dintre principalii beneficiari ai unei astfel de măsuri, compania realizând jumătate din producţia de gaze a României.

Impactul ar fi o creştere puternică a profitului companiei, însă analiştii estimează că decizia nu va fi luată în următorii ani.

Argumente contra

Preţul minim de vânzare a acţiunilor Petrom în ofertă, de 0,3708 lei, este cu doar 3,7% mai mic decât preţul de ieri al acţiunilor la bursă (0,385 lei). Adăugând procedura de subscriere destul de complicată, micii investitori vor prefera să cumpere acţiuni direct din piaţă.

Valoarea minimă a unei subscrieri în cadrul ofertei Petrom este de peste 1.100 de lei (260 de euro), având în vedere că pachetul minim care poate fi cumpărat este de 3.000 de acţiuni. Pe Bursă, investitorii pot cumpăra minimum 500 de acţiuni, iar valoarea minimă a investiţiei este de circa 195 de lei.

Pentru fondurile străine, orice investiţie pe o piaţă nouă ia în calcul şi riscul de ţară. Una dintre cele trei agenţii de rating importante a promovat recent România în categoria "investment grade", însă celelalte îşi menţin ratingul "junk - nerecomandat pentru investiţii". În aceste condiţii, investitorii străini cer un discount semnificativ pentru preţul acţiunilor astfel încât să-şi acopere riscurile ridicate.

Costurile de tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti sunt mult mai ridicate decât pe alte pieţe, precum Polonia sau Austria, comisioanele percepute de CNVM şi BVB fiind printre cele mai mari din regiune. Un alt dezavantaj este lichiditatea redusă a pieţei, care face dificil exitul de pe o poziţie mai mare. La Petrom, valoarea medie a tranzacţiilor zilnice în ultimul an a fost de circa 300.000 de euro. Astfel, un investitor care ar avea de vândut acţiuni de 10 mil. euro ar avea nevoie de circa o lună şi jumătate.

Compania a distribuit în acest an un dividend brut de 0,0177 lei/acţiune din profitul net obţinut anul trecut, care înseamnă un randament de circa 4,77%, la preţul de 0,3708 lei/acţiune din ofertă. Deşi mai rentabile decât dividendele altor companii similare din regiune, dividendele de la Petrom oferă un câştig mai mic decât dobânda pe un an la depozitele bancare, de circa 6-7% la lei. În plus, distribuirea de dividende este la discreţia acţionarului majoritar, grupul austriac OMV. Petrom nu a plătit dividende din profiturile pe 2008 şi 2009.

Deşi acţiunile Petrom sunt mai atractive decât ale altor companii din regiune, pe Bursa de la Bucureşti se găsesc alternative şi mai interesante. De exemplu, titlurile Fondului Proprietatea (FP), care se tranzacţionează la un discount de 55% faţă de valoarea activului net. Fondul Proprietatea deţine 20% din Petrom, dar şi participaţii la alte companii importante din sectorul energetic.

Participaţia de 9,84% din Petrom nu este interesantă pentru investitorii strategici, din cauză că nu oferă putere de decizie în companie. OMV, cu 51% din acţiuni, are controlul.