Euro şi bursele cresc în aşteptarea deciziei privind Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru 21.07.2011

Euro s-a apreciat joi în raport cu dolarul pentru a treia zi consecutivă, iar bursele europene au deschis în creştere şedinţa de tranzacţionare, după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au pus de acord în privinţa Greciei, scrie Reuters.

Euro s-a apreciat cu 0,3% în raport cu dolarul, la 1,426 de dolari pe unitate, după ce a atins un maxim al sesiunii de aproape 1,4275 de dolari pe unitate.

Totodată, indicele FTSEurofirst 300, al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele europene, a avansat cu 0,4%, până la ora 7:06 GMT. Indicele STOXX Europe 600 Banks a urcat cu 1,1%, după ce în şedinţa anterioară a înregistrat cea mai mare creştere procentuală de la începutul anului.

Detaliile acordului la care au ajuns Merkel şi Sarkozy nu au fost făcute, încă, publice, dar vor fi prezentate la summit-ul şefilor de state şi de guverne din zona euro organizat astăzi, la Bruxelles.

Înţelegerea dă speranţă investitorilor că liderii europeni vor găsi soluţii pentru scoaterea Greciei din criză şi prevenirea răspândirii crizei datoriilor de stat în alte ţări din zona euro. Pieţele ar putea rămâne într-o stare de nervozitate până când vor fi anunţate detaliile acordulu