Grecia este "în moarte lentă", spune un ministru elen. "O lipsă de decizii este un dezastru pentru UE"

Autor: Marius Oncu 21.07.2011



Economia Greciei se confruntă cu o "moarte lentă", din cauza lipsei unei decizii clare la nivel european pentru un pachet de ajutor extern destinat Greciei, a declarat, joi, ministrul Dezvoltării, Mihalis Chrysohoidis, într-un interviu pentru Reuters.

Este imposibil pentru Grecia să sprijine creşterea fără un acord final privind datoria, a spus Chrysohoidis în timpul unei vizite la Berlin, care are ca scop obţinerea de sprijin din partea investitorilor germani pentru economia elenă.


"Avem nevoie acum, imediat, de decizii. O lipsă de decizii este un dezastru pentru Europa, iar pentru Grecia este o moarte lentă a economiei, a încrederii populaţiei şi a companiilor", a spus ministrul elen.


Liderii europeni încearcă să crescă gradul de sustenabilitate a datoriei Greciei şi să împiedice temerile privind o intrare dezordonată în incapacitate de plată să afecteze statutul pe piaţa financiară a altor state europene.



Ministrul de Finanţe al Olandei, Jan Kees de Jager, a declarat, joi, înaintea unui summit al liderilor europeni, că o intrare în default pe termen scurt sau un "default selectiv", la care Banca Centrală Europeană s-a opus până acum, este posibil în prezent ca parte a unui plan mai amplu împotriva crizei.


Orice nou ajutor pentru Grecia s-ar adăuga programului de împrumuturi în valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut.



Chrysohoidis a adăugat că se aşteaptă la un acord care ar satisface pieţele financiare, dar a refuzat să speculeze asupra detaliilor.

"Cred că liderii europeni îşi vor face datoria şi vor servi interesele Europei. Dacă nu există o soluţie clară nu poţi face nimic pe partea de creştere economică", a spus el.

Economia Greciei ar trebui să revină la nivelul din 2009 în 3-4 ani, a adăugat ministrul elen.