Produsele structurate din nou la mare căutare pe bursă

Autor: Adrian Cojocar 21.07.2011

Produsele structurate destinate investitorilor cu profil ridicat de risc au revenit în atenţia speculatorilor, unele dintre acestea înregistrând astăzi rulaje mai mari şi decât unele SIF-uri din cauza variaţiilor mici şi lipsei de interes pentru cele mai multe acţiuni listate pe bursă.

Speculatorii au pariat astăzi 1,1 mil. lei pe creşterea indicelui german DAX prin intermediul contractului Dax Turbo Long (simbol bursier EBDAXTL4) a cărui valoare a urcat într-o singură zi cu 7,9%.

Investitorii care au cumpărat aceste contracte au pariat pe o creştere a bursei după întâlnirea la nivel înalt a reprezezentanţilor statelor europene pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Miza este la fel de ridicată şi pe scăderea pieţelor europene, investitori plasând 0,95 mil. lei în contracte care pariază pe scăderea indicelui german DAX, respectiv DAX Turbo Short (simbol bursier EBDAXTS4). Contractele cu activ suport pe indicele DAX sunt emise de Erste Bank.

Creşterea spectaculoasă a preţului aurului în acest an a atras speculatorii care au achiziţionat astăzi contracte structurate cu activ suport pe aur în valoare de 0,85 mil. lei prin intermediul certificatelor cu simbolul RCGLD.emise de Raiffeisen.

Toate aceste contracte se tranzacţionează în marjă ceea ce înseamnă că la o creştere a activului suport (ex: indicele DAX sau aur), speculatorul va câştiga de câteva ori mai mult decât variaţia activului dar poate să-şi piardă foarte uşor aproape toţi banii dacă preţul nu se mişcă în direcţia dorită.