S&P ar putea tăia ratingul datoriilor SUA în următoarele trei luni

Autor: Bogdan Cojocaru 21.07.2011

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a pus sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul "AAA" pentru datoriile pe termen lung ale SUA, indicând că acest calificativ ar putea fi retrogradat în următoarele trei luni, potrivit MarketWatch.

"Având în vedere evoluţia discuţiilor din SUA referitoare la ridicarea plafonului de îndatorare, considerăm că sunt şanse de cel puţin 50% ca ratingul pe termen lung să fie redus în următoarele 90 de zile", se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia a pus sub supraveghere şi calificativul "A-1Ă" al datoriilor pe termen scurt.

"În pofida negocierilor care durează de câteva luni, cele două părţi (cele două partide politice din Congresul SUA - n.r.) nu se înţeleg asupra unor probleme fundamentale de politică fiscală, ceea ce măreşte riscul unui impas politic de durată", menţionează agenţia.

Trezoreria SUA a avertizat că dacă plafonul de îndatorare, de 14.300 de miliarde de dolari, atins în mai, nu va fi ridicat, după data de 2 august capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, ceea ce pune în pericol plata datoriilor dar şi a salariilor din sectorul public.

Dacă se ajunge la un acord pentru creşterea plafonului de îndatorare, dar nu se face nimic în privinţa reducerii deficitului, ratingul Statelor Unite va fi probabil coborât în categoria "AA", menţionează S&P.