De ce se vând SIF-urile şi Fondul Proprietatea la promoţie?

Autor: Roxana Pricop 22.07.2011

Compania americană de investment research Morningstar, principalul furnizor de date şi rating-uri din industria de asset mangement la nivel mondial, a identificat cel mai ieftin fond închis de investiţii, Foxby Corp, care se tranzacţionează la un discount de 32% din activul net. La Bucureşti, SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), cu active de peste 100 ori mai mari, se vând pe Bursă la discounturi de două ori mai mari. Care este explicaţia?

"Pentru că este atât de mic şi păgubitor, am primit cereri de a scoate acest fond din evidenţele noastre", scrie Cara Esser, analist la Morningstar, despre fondul Foxby Corp, cu active nete în gestiune de 4,5 mil. dolari şi cu un randament negativ de 15% în ultimii trei ani.

Fondul investeşte în acţiuni ale companiilor listate la New York Stock Exchange (NYSE) şi se tranzacţionează pe piaţa americană Pink OTC Market, nereglementată şi puternic speculativă. Discountul faţă de Valoarea Activului Net Unitar (VUAN) la care se tranzacţionează acţiunile fondului este de 32%, cel mai mare din statisticile companiei americane de research. Morningstar furnizează date despre 380.000 de instrumente de investiţii, printre care se numără acţiuni, fonduri mutuale şi vehicule similare.

Pentru fondurile închise de investiţii listate, raportul dintre preţul de pe Bursă şi VUAN este un indicator fundamental. Dacă raportul este negativ, adică fondul se tranzacţionează cu discount, este un semnal că investitorii se aşteaptă ca valoarea investiţiilor făcute de fond să scadă. Dacă este pozitiv, adică fondul se tranzacţionează cu primă, investitorii se aşteaptă ca valoarea investiţiilor să crească şi deci sunt dispuşi să plătească "mai mult decât face fondul" pentru că sunt optimişti că îşi vor recupera banii. În general, fondurile închise de investiţii se tranzacţionează cu discount.

Fondul american PIMCO Global StocksPLUS & Income, listat la NYSE, are cea mai mare primă, de 61%. Fondul este administrat de PIMCO - administratorul celui mai mare fond de obligaţiuni din lume. Fondul Global StocksPLUS & Income investeşte în instrumente derivate, folosind leverage. În ultimul an, fondul a câştigat peste 50%.

La Bucureşti, cele cinci SIF-uri alături de FP sunt cele mai mari fonduri închise de investiţii. Deşi SIF-urile au active de peste 100 ori mai mari decât Foxby Corp şi se tranzacţionează pe o piaţă reglementată aşa cum este bursa de la Bucureşti, discounturile faţă de VUAN sunt mari. Discountul faţă de NAV variază între un maxim de 63% (SIF Transilvania) şi un minim de 47% (SIF Moldova).

"Discountul este determinat şi de mesajul investiţional. Activele SIF-urilor au rămas fără motor de creştere după ce au distribuit dividende mari şi au vândut participaţii strategice din portofoliu", spune Mihai Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

În cazul FP, cea mai lichidă companie de la bursa din Bucureşti, discountul este de peste 55%.

"Înainte de listare, au intrat multe fonduri de investiţii în acţionariatul FP la preţuri foarte joase. Acestea vând acum la preţurile mai mari de pe Bursă. Mă aştept ca discountul să se îngusteze la 30% în doi ani. Doar dacă peste 90% din companiile din portofoliul FP sunt listate am putea spera ca Fondul Proprietatea să se tranzacţioneze cu primă", a conchis Căruntu.

Din totatul de 82 de companii din portofoliul FP doar 31 sunt listate. Mai mult, pe Bursă, FP valorează doar 7 miliarde de lei, echivalentul valorii celor mai valoroase două companii din portofoliu - Petrom şi Hidrolelectrica.