Oferta Petrom ar putea fi prelungită sau amânată, deoarece subscrierile sunt sub pragul minim-surse

Autor: Stefan Musgociu 22.07.2011

Oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom ar putea fi prelungită cu câteva zile sau amânată, deoarece investitorii au subscris cu mult sub 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operaţiunea sã fie un succes, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa de capital.


"Subscrierile sunt sub 50% şi chiar dacă ar subscrie toţi cei cu care au fost discuţii tot nu s-ar ajunge la 80%", au afirmat susrsele citate.


Oferta a început la 11 iulie şi ar urma să se încheie vineri, 22 iulie, la ora 12:00.


Conform prospectului de vânzare, oferta este considerată finalizată cu succes dacă la data închiderii au fost subscrise minimum 80% din acţiunile oferite.


Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat marţi că vânzarea pachetului va fi amânată pentru anul viitor în cazul în care statul nu vareuşi să vândă 80% din acţiuni.
Guvernul a stabilit, marţi, un preţ minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, cotţia fiind cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.


Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare.
Preţul maxim a fost stabilit înainte de începerea ofertei, la 0,46 lei/acţiune.


Oferta este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities.