Îndemnul unui bancher de investiţii pentru antreprenorii români: Dacă acum sunteţi în viaţă, puteţi trece la achiziţii în Europa de Vest

Autor: Ioana David 23.07.2011

Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, unul dintre cei mai experimentaţi consultaţi de fuziuni şi achiziţii, spune că antreprenorii români care au depăşit cu bine criza ar trebui să se uite şi la eventuale achiziţii în afara ţării, chiar şi în Europa de Vest.



"Dacă acum sunt în viaţă şi se simt bine, pot face foarte multe lucruri. Dacă au reuşit nu numai atunci când pieţele creşteau singure, fără nicio noimă, dar şi acum, şi se simt bine şi au resurse, se califică la multe lucruri, chiar şi la achiziţii în afara României", a spus Ioana Filipescu, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Filipescu dă ca exemplu un mandat pe care îl are în derulare, clienţii săi fiind interesaţi de o preluare în Vest fără însă a preciza industria sau ţara în care intermediază această tranzacţie.

"Românii îşi consolidau cota de piaţă aici pentru că piaţa creştea. Acum pentru că a ajuns la saturaţie îi determină pe respectivii (antreprenori - n.red.) să se uite şi la alte oportunităţi. Am deja clienţi interesaţi de preluări în ţări vest-europene. O să se schimbe puţin filosofia locului unde se canalizează banii", a mai spus Ioana Filipescu.

La capitolul M&A (fuziuni şi achiziţii - mergers & acquistions), românii nu s-au avântat până acum cu prea mult curaj la preluări de companii în afara ţării.

Românii care au cumpărat în străinătate

Printre puţinele "ieşiri" la cumpărături externe se numără cea a The Rompetrol Group, care în 2005-2006, la acea vreme afacere a lui Dinu Patriciu, cumpăra 100% din pachetul de acţiuni al grupului francez Dyneff.

Şi compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de televiziune şi comunicaţii din Europa Centrală şi de Est, a făcut achiziţii şi în Ungaria, nu doar pe piaţa din România.

Compania controlată de românul Zoltan Teszari a preluat în decembrie 2009 un pachet de 32% din acţiunile companiei ungare TvNetWork, un operator de cablu cu aproximativ 30.000 de clienţi, cu afaceri anuale de 11 milioane de euro.

Siveco, cel mai mare producător de soft de pe piaţa locală, a plătit două milioane de euro pentru a achiziţiona integral în anul 2008 compania bulgărească Latona, firmă cu care colaborase anterior în cadrul proiectului de informatizare a Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate din ţara vecină.

O piaţă amorţită

Despre piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2011, Ioana Filipescu spune că a început lent şi este pesimistă în ceea ce priveşte finalul acestui an. Cu excepţia unei eventuale tranzacţii mari, aşa cum ar fi probabil una în telecom şi care ar ridica nivelul pieţei de M&A, ea nu vede o revenire a apetitului pentru achiziţii.

"Nu cred să existe elemente care să ne facă să credem într-o relansare fulminantă a lui 2012. Nu cred în creşteri spontane de 600% (care ar duce piaţa la nivelul anilor anteriori crizei - n.red)", este de părere Filipescu.

Cu toate acestea, mandatele pe care le are acum în derulare sunt mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, dar bancherul de investiţii spune că toate vin cu un mare semn de întrebare legat de finalizare.

Pe lângă preluarea pe care o intermediază în străinătate, prima de acest fel pe care o are, Raiffeisen Investment mai este implicată într-o o achiziţie din faliment, una în domeniul resurselor naturale şi una în consumer goods (bunuri de larg consum).

Acestea sunt singurele informaţii pe care Ioana Filipescu le dă despre tranzacţiile la care lucrează.

Explicaţia pentru piaţa extrem de slabă din prima jumătate a anului, când notează puţine dealuri de peste 10 mil. euro, o găseşte în caracterul extrem de fragmentat al industriei româneşti.

În aceste condiţii, investitoriii cu bani nu sunt atraşi de deal-uri de 20 mil. euro pe care le oferă România, ci merg acolo unde sumele sunt mai mari.

De exemplu, în Serbia, o tranzacţie intermediată de divizia locală a Raiffeisen Investment a fost cea prin care grupul Delhaize a cumpărat Delta Maxi Group, cel mai mare retailer alimentar din Serbia pentru aproape 1 mld. euro.

"Cu excepţia preluării Rompetrol, piaţa românească nu a avut şi nu va avea niciodată o tranzacţie private to private (între privaţi- n.red.) de un miliard de euro. La noi toate tranzacţiile adunate nu ajung la această sumă. Sunt prea mari volumele de bani strânse faţă de ce oferă piaţa", mai spune managing directorul Raiffeisen Investment.

Deşi pe parcursul interviului discuţia cu Ioana Filipescu a fost într-o notă pesimistă, o perspectivă diferită a venit atunci când s-a analizat percepţia managerilor străini despre România.

"Din perspectiva lor România are în continuare potenţial, are şanse. În pieţele mature din care vin li se pare că nu se mai poate face nimic, începând de la nivel personal, individual şi până la nivel de consideraţii strategice."

În legătură cu situaţia din Grecia şi ce impact ar putea să aibă asupra deciziei unor companii de a veni să cumpere firme locale, Ioana Filipescu este de părere că impactul este marginal şi că mai degrabă s-ar speria de o eventuală instabilitate politică.

"Un investitor profesionist nu face decât să găsească arbitraje. Cu siguranţă există un punct de la care şi investitorii încep să se sperie, dar punctul acela nu are relevanţă pentru discuţie. S-ar speria eventual de situaţia politică."

În şase luni s-a schimbat Pământul. Cum să mai faci prognoze?

Managing directorul Raiffeisen Investment România a fost rezervată în prognoze pentru anul acesta sau perioada următoare spunând că trăim vremuri în care se poate întâmpla orice.

"Ce s-a întâmplat în 2011 este fără precedent. Mă refer la lucruri diverse, dar extrem de surprinzătoare: revoluţiile din ţările islamice, criza din Grecia, Dominique Strauss-Kahn (fostul şef al FMI aflat în plin scandal sexual - n. red.), America ce stă să intre în default. Aceste lucruri acum doi ani păreau imposibile. S-au întâmplat toate în şase luni, perioadă în care s-a schimbat Pământul. Să mai faci prognoze şi să spui ce crezi ca va fi în anii următori mi se pare puţin hazardat."

Potrivit unei analize realizate de Raiffeisen Investment la sfârşitul anului trecut, piaţa de fuziuni şi achiziţii se ridica în 2010 la aproximativ 700 de milioane de euro, la jumătate comparativ cu 2009. Fără tranzacţiile de pe Bursă şi real-estate, tranzacţiile au fost mai mici de jumătate de miliard de euro.

Raiffeisen Investment România a avut în 2009 venituri de aproape 1 mil. euro, cu 10 angajaţi. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2008 compania rula 4 mil. euro, cu un profit net de 3 mil. euro şi 8 angajaţi.

Pe piaţa de consultanţă pentru fuziuni şi achiziţii competitorii Raiffeisen Investment sunt divizii locale de consultanţă în fuziuni şi achiziţii ale firmelor de consultanţă BIG 4 (PwC, E&Y, KPMG, Deloitte), diviziile de investment banking ale unor bănci ca ING sau UniCredit, precum şi alte firme de advisory în fuziuni şi achiziţii create de foşti bancheri sau consultanţi cum sunt Capital Partners (Doru Lionăchescu), BAC Investment (fondată de Matei Păun) sau Altria Capita