Fostul şef al Credit Suisse în America de Nord, acuzat de conspiraţie de evaziune fiscală

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 24.07.2011

Fostul şef al operaţiunilor bancare ale Credit Suisse în America de Nord, Markus Walder, este acuzat, alături de alţi şase bancheri, de conspiraţie pentru ajutarea clienţilor din Statele Unite să eludeze fiscul, prin intermediul unor conturi secrete, transmite Bloomberg.

Cei şapte bancheri şi un al optulea director au fost puşi sub acuzare la un tribunal federal din Alexandria, Virginia.


Între cei puşi sub acuzare se află Walder, Susanne D. Ruegg Meier şi Andreas Bachmann, foşti directori la Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia.


Cazul amplifică presiunea asupra Credit Suisse, care a anunţat pe 15 iulie că este investigată în legătură cu serviciile bancare transfrontaliere acordate clienţilor din Statele Unite.


Walder şi ceilalţi acuzaţi au ajutat clienţii din Statele Unite să evite plata impozitelor prin intermediul unor conturi care nu au fost declarate la autoritatea fiscală americană, IRS.


În toamna anului 2008, banca a păstrat mii de conturi secrete pentru clienţi americani, cu active de până la trei miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.


Acuzaţiile arată cum bancherii au ajutat 35 de clienţi americani să ascundă fonduri în conturi nedeclarate. Unul dintre aceste conturi a fost deschis în 1953, de către o persoană identificată drept "clientul 26", din Elizabeth, New Jersey.


Acea persoană a decedat în 1998, iar contul a fost preluat de un alt client al Credit Suisse.


Credit Suisse a anunţat că îşi va respecta obligaţiile, în conformitate cu legislaţia elveţiană, şi va colabora cu autorităţile din Statele Unite pentru rezolvarea problemelor.


Patru dintre bancheri au fost puşi sub acuzare încă din luna februarie. Aceştia se află în Europa şi nu s-au prezentat în faţa tribunalului american.