Bursa trebuie să digere eşecul ofertei Petrom

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 25.07.2011

Brokerii sunt de părere că eşecul celei mai mari oferte publice derulate pe bursă prin care statul intenţiona să vândă un pachet de 9,84% din acţiuni arată dimensiunile reduse ale pieţei de capital din România şi nu este un semnal pozitiv pentru aceasta. Bursa de la Bucureşti a închis sesiunea de vineri cu un avans de 0,56%, într-o piaţă în care jucătorii au tranzacţionat acţiuni de 42,65 milioane lei, cu mult peste rulajul de joi, din care peste 60% au fost titluri Fondul Proprietatea.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost influenţată de scăderea cu 1,9% a acţiunilor OMV Petrom (SNP), după anunţarea eşecului ofertei de vânzare.

Ulterior, titlurile au fost oprite de la tranzacţionare. "Nu cred că preţul a fost problema, să nu uităm că Petrom s-a tranzacţionat şi la 0,44 lei anul acesta. Cred că modul în care a fost scos la vânzare acest pachet a fost gândit greşit din partea statului. Trebuia să accepte consultanţi dispuşi să garanteze un preţ minim de execuţie şi să încheie un contract bazat pe comision de succes", a declarat Grigore Chiş, directorul ge­neral al SSIF Broker.

El a adăugat că eşecul ofertei nu este un semnal pozitiv pentru piaţă şi nici un motiv de bucurie.

"Cred că lipsa promovării acestei oferte este motivul insuccesului. Există emitenţi din România pe care s-au raportat în ultima vreme intrări de nume foarte mari din mediul inter­naţional investiţional", a adăugat Chiş.

Consorţiul care a intermediat oferta a explicat eşecul prin condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi agravarea lor pe parcursul operaţiunii prin care statul a dorit să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom.

"Eşecul ofertei arată încă o dată dimensiunea modestă a pieţei noastre de capital şi necesitatea deschiderii către instituţiile care au un cuvânt de spus la nivel global şi atragerea acestora în ţara noastră", a spus Adrian Mănăilă, şeful firmei de brokeraj Eldainvest.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au consemnat o creştere medie de 1,1%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlu­rile Fondului Proprietatea (FP) au con­semnat vineri creşteri mai accelerate şi au închis la preţuri în medie cu 2% peste referinţă.

Cele mai lichide au continuat să fie acţiunile Fondului Proprietatea, cu un rulaj de 25,76 milioane de lei. Ultima cotaţie din piaţă a fost de 0,527 lei, cu 2,13% peste referinţă.

Acţiunile Erste au consemnat al doilea rulaj din piaţă, cu transferuri de 3,06 milioane lei. Titlurile băncii au crescut cu 0,96%, la 147,9 lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai consemnat acţiunile BVB - 2,75 mi­lioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 2,57 milioane de lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,12 milioane de lei şi SIF Tran­sil­vania (SIF3) - 1,48 milioane de lei.

Titlurile Băncii Transilvania au afişat o creştere importantă, de 4,9%, ultimul preţ din piaţă fiind de 1,2 lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene con­semnau creşteri modeste, deşi în prima parte a zilei pieţele au atins un maxim al ultimelor două săptămâni, după ce liderii europeni au convenit un pachet de salvare a Greciei de 159 de miliarde de euro.