Opinie Dumitru Beze: Bursa a picat bacul odată cu nereuşita listării Petrom

Autor: Dumitru Beze 25.07.2011

Ratarea vânzării pachetului de la Petrom, unde personal mi-aş fi dorit să se obţină patru miliarde de euro şi nu două, aşa cum s-a scris într-un ziar, reflectă corect situaţia şi mentalitatea care ne reprezintă, de la clasa politică până la persoanele private.

Majoritatea românilor îşi doresc să devină milionari împrumutând bani de la bancă şi cumpărând terenuri care niciodată însă nu vor mai creşte de peste trei ori, măcar cât ajung dobânzile să se facă pe termen mediu şi lung.

De vină sunt ruşii, situaţia din Grecia, oricine numai noi nu. Doar e recunoscut internaţional că suntem drăguţi şi ospitalieri (nu la mare totuşi, dar să nu deschidem prea multe polemici).

Cred că motto-ul naţional covârşitor acceptat pentru români este "Ne vom descurca noi, lasă că merge şi aşa".

Neagu Djuvara, celebrul nostru istoric cita în cartea despre Ţările Române la începul epocii moderne: "Nicio descriere nu se poate apropia de adevăr când este vorba să-i înfăţişeze pe slujbaşii din Ţara românească. Nemăsurata lor imoralitate, ticăloşia - acesta e cuvântul potrivit - îndurerează şi umple omenirea de silă." (Luis Alexandre Andrault Langeron)

Revenind în prezent, bursa de valori se apropie de vârsta majoratului. După ce s-a dovedit că nu au năvălit hoardele de investitori străini la Fondul Proprietatea (cum ar putea când statul îşi donează profitul companiilor din portofoliu bugetului de stat sau le obligă să sponsorizeze gale de box pentru beneficiari politici, iar Dl Koniesczy, managerul FP, s-a adaptat deja la România şi nu a avut nicio reacţie), oferta publică de a vinde aproape 10% din cea mai reprezentativă companie românească era ca un fel de bacalaureat, după pachetul suplimentar la Trangaz şi listarea Romgaz putând să părăsească ruşinosul grup "Frontier Markets" şi să intre în rândul pieţelor bursiere emergente.

Deci prima listare, impusă în acordul cu FMI, care ne-a împrumutat recent peste 20 de miliarde de euro doar "pentru a avea o centură de siguranţă", avea o importanţă capitală.

Să nu ne imaginăm că FMI ne cere să listăm Transelectrica (probabil singura companie monopol din lume care nu face profit), Romgaz (cea cu donaţia la stat), Hidroelectrica (care este infinit mai puţin profitabilă nu numai faţă de companiile similare din Europa Centrală şi de Est, dar chiar şi faţă de cele din Rusia care se dovedesc a avea mai puţini băieţi deştepţi), NuclearElectrica ş.a.m.d. pentru că nu ştie cât de căpuşate politic sunt aceste firme, cred sincer că până şi achiziţia de pixuri în aceste companii se face la preţuri mult peste preţul de piaţă.

Am acceptat să ne finanţăm, dacă nu vrem să avem soarta Greciei curând, trebuie să căpuşăm mai puţin sau să restituim FMI banii pe care i-am cheltuit iraţional.

Aşadar, sub asemenea presiune, ministrul român de resort declara marţi: Sunt sigur că preţul pentru oferta PETROM este foarte bun şi vom avea subscriere de sută la sută. Cu o realitate venită vineri pe care bârfele o indică la sub 20 la sută primul-ministru declara senin: România nu e disperată să vândă.

Ajuns la sfârşit de mandat, ca orice om politic din România, abia acum învaţă termeni pe care îi repetă obsesiv: investment grade, investment grade, investemnt grade.

Îi repet şi eu dumnealui ce spun pieţele financiare: Standard & PoorÕs contează, nu Fitch. Iar S&P ne spune clar că eventual ne ia în calcul, eventual, după alegerile din 2012 eventual, riscul politic e prea mare.

În 2008, când toată planeta ştia că va fi criză mondială, preşedintele ţării spunea, nu mai presupunem de care guvernator sfătuit, că România nu va fi afectată şi declara, textual: "Eu n-am constatat că în România sunt 22 milioane de jucători la Bursă. A fost un scandal generat exact de cei cu bani. Românii, în general, au alte probleme decât jocul la bursă sau investiţiile bursiere" dovedind o totală incompetenţă (şi) în această materie.

Dacă România ar avea acele probleme ar fi măcar precum Polonia, ţara cu milioane de investitori la bursă şi care a avut continuu creştere economică în ultimii zece ani.

Petrom este compania numărul 1 din România, şi una dintre cele mai profitabile, cu toate că, fiind deţinută de o companie deţinuta de OMV nu putem şti exact dacă nu ar putea face mai mult aici şi mai puţin în Austria. Oricum infinit mai mult decât făcea atunci când era controlată de stat.

În orice caz însă, nici Petrom nu s-a descotorosit complet de obieceiurile vechi: respectul faţă de acţionari este în continuare nul. Chiar în această primăvară a făcut oferta de cumpărare faţă de investitori şi după ce a amânat peste şase luni întocmirea raportului de evaluare atunci când a făcut-o nu a dorit să publice raportul întocmit părtinitor de celebra firmă de consultanţă PriceWaterhouseCoopers (nu numai domnul Konieczny se adaptează repede la realităţile romăneşti, ci şi reputatele firmele internaţionale, cum altfel?).

Aşadar, după ratarea plasării acestui pachet este evident că bursa nu va trece BAC-ul. Merge şi aşa, ne descurcăm noi. România nu mai atrage nici un investitor străin important de ceva vreme deja şi sigur nu o va mai face curând dacă nici la prima companie a ţării nu am reuşit. Dar nu e problemă, vom păcăli noi pe cineva în viitor, doar nu suntem disperaţi, nu?

P.S. Evident că Bursa de Valori Bucureşti are propriile probleme interne care sunt cunoscute de cei care au acţiuni pe piaţă de capital din România, însă fiind societate privată putem să respectăm decizia acţionarilor care susţin aceeaşi echipă incompetentă de mulţi ani. Poate că falimentul majorităţii societăţilor de brokeraj va fi lecţia de economie pe care o vom învăţa pentru a dezvolta o bursă mai târziu. Eu sunt sigur acum că vor urma câţiva ani de epocă de piatră la bursă.

Dumitru Beze este preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital