Autorul atacurilor din Norvegia: Mai bine ucideţi prea mulţi decât prea puţini

Autor: Mediafax 25.07.2011

Autorul atacurilor de vineri din Norvegia, Anders Breivik, a recrutat adepţi britanici într-un complot vizând să atace centrale nucleare, în campania sa menită să elimine musulmanii din Europa, relatează Daily Express, citată de Mediafax.

Acţiunile lui Breivik reies din manifestul de 1.500 de pagini cu titlul "O declaraţie europeană de independenţă". Norvegianul a petrecut nouă ani plănuind atacurile de vineri, soldate cu 93 de morţi, care au vizat clădiri guvernamentale din Oslo şi o reuniune a tineretului laburist de pe insula Utoeya, din apropierea capitalei.

El a încercat să reînfiinţeze Cavalerii Templieri din secolul XII, ca o organizaţie teroristă secretă, şi le cerea adepţilor să poarte uniforme de tip militar şi să înlăture musulmanii din Europa până în 2020. Breivik, care şi-a alocat titlul de Comandant Cavaler Justiţiar, a întocmit un plan care include detalii privind crearea unor arme biologice.

Doi britanici l-au ajutat să înfiinţeze organizaţia şi avea şi un mentor englez, pe care l-a cunoscut în cursul unei reuniuni extremiste la Londra, în 2002. El se referea la acest bărbat sub numele de cod Richard, inimă-de-leu.

Breivik, în vârstă de 32 de ani, a dezvăluit că i-a recrutat pe britanici, care nu au fost numiţi, alături de alte şapte persoane, din Franţa, Germania, Olanda, Grecia, Rusia, Norvegia şi Serbia.

"Ordinul este să serviţi ca o organizaţie indigenă armată pentru drepturi şi ca o mişcare cruciată (împotriva Jihadului). Odată ce decideţi să loviţi, este mai bine să ucideţi prea mulţi decât prea puţini, ori riscaţi să reduceţi impactul ideologic dorit al loviturii", scria el. "Nu vă cereţi scuze, nu inventaţi scuze şi nu vă exprimaţi regretul, pentru că acţionaţi în autoapărare într-o manieră anticipată". Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.