Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Alexandru Matei , Anca Dumitrescu , Vlad Popescu 26.07.2011

Băncile europene vor fi nevoite să ofere mai multe detalii despre numărul angajaţilor care câştigă mai mult de 1 mil. euro pe an, scrie Financial Times. Comisia Europeană a propus ca autorităţile naţionale să colecteze informaţii despre numărul celor care câştigă ce puţin 1 mil. euro şi să le transmită autorităţii bancare europene.

Compania olandeză ING şi-a vândut operaţiunile de asigurări din America Latină către Grupo de Inversiones Suramericana pentru 2,7 mld. euro, scrie Bloomberg. ING trebuie să vândă întreaga divizie de asigurări şi pe cea de management al investiţiilor înainte de 2013 pentru că a primit ajutor de stat în timpul crizei financiare.

Producţia şi vânzările Toyota din Japonia au scăzut cu 38%, respectiv 41% în primul semestru din cauza cutremurului care a devastat ţara în luna martie, scrie BBC News. Toyota este cel mai mare producător auto din lume.

BP, al doilea mare grup petrolier european şi al patrulea din lume, are o valoare a activelor de 248 mld. dolari, în timp ce capitalizarea de piaţă este de numai 147 mld. dolari, analiştii recomandând companiei să se divizeze, după exemplul ConocoPhillips, pentru a restrânge diferenţa.

Ryanair, cea mai mare companie lowcost din Europa, a raportat un profit brut de 156,6 mil. euro în trimestrul doi, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie BBC News. Numărul de pasageri a crescut cu 18%, la 18 mil.

Irlanda a vândut o participaţie de 1,1 mld. euro în cadrul Bank of Ireland către un grup de investitori privaţi într-o tranzacţie care scoate cea mai mare bancă irlandeză de sub controlul statului, scrie The Telegraph. După vânzare, guvernul va mai deţine maximum 32% din acţiunile băncii.

Guvernul Japoniei intenţionează să emită obligaţiuni în valoare de 10.000 mld. yeni (128 mld. dolari) şi să reducă cheltuielile cu 3.000 mld. yeni pentru a finanţa mai multe proiecte de reconstrucţie a regiunii de nord-vest a ţării, devastată de cutremur şi tsunami.