SUA sunt la câteva zile distanţă de intrarea în incapacitate de plată

Autor: Bogdan Cojocaru 26.07.2011
După ce Europa şi-a rezolvat parţial problemele, investitorii şi-au întors privirea către SUA, unde politicienii nu se înţeleg pe tema majorării pragului de îndatorare cu câteva zile înainte de termenul limită după care cea mai mare economie a lumii va intra în incapacitate de plată.


Divergenţele dintre republicani şi democraţi ar putea declanşa peste numai o săptămână, pe 2 august, un default al SUA, eveniment care ar putea produce o catastrofă în sectorul bancar global şi o criză economică mondială, dacă ţinem seama de avertizările preşe­dintelui SUA Barack Obama, scrie The Guardian.

După ce negocierile au intrat în impas din nou, liderii de la Casa Albă încearcă să îşi asigure creditorii că SUA nu vor intra în incapacitate de plată.

Secretarul de stat Hillary Clinton a reasigurat China, cel mai mare deţinător străin de obligaţiuni ame­ricane, că politicienii americani vor reuşi să ajungă la un compromis, potrivit Bloomberg.

De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat că este de neconceput ca Statele Unite să nu îşi respecte obligaţiile de plată şi că are încredere că în Con­gres se va ajunge la un acord pentru majo­rarea limitei de înda­torare, notează AFP.

Pragul maxim de îndatorare, în prezent de 14.300 miliarde dolari, a fost atins în luna mai. Trezoreria a avertizat că până pe 2 august guvernul va rămâne fără resurse pentru onorarea unor obli­gaţii financiare pre­cum plata salariilor anga­jaţilor la stat sau a dobânzilor obligaţiunilor, ceea ce va afecta imaginea SUA în ochii investitorilor.

Deşi analiştii se aşteaptă la un acord de ultim moment în privinţa plafonului datoriilor, acord care ar îndepărta pe termen scurt SUA de default, sunt şanse reduse ca democraţii şi republicanii, cele două tabere din Congresul american, să ajungă la o înţelegere de durată până la următoarele alegeri din noiembrie 2012, privind reducerea deficitului bugetar.

În această dispută, majorarea limitei de îndatorare este folosită de republicani ca mijloc de "şantaj" pentru obţinerea unor concesii din partea demo­craţilor privind reduceri de cheltuieli.

Marile agenţii de evaluare financiară Moody's, Standard & Poor's şi Fitch au pus presiune pe clasa politică americană, avertizând că vor retrograda ratingul SUA dacă nu se ajunge la un acord privind plafonul datoriei. În prezent însă, ridicarea pragului de îndatorare nu este suficientă pentru ca SUA să-şi păstreze ratingul maxim "AAA", scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Agenţiile vor retrograda calificativul dacă Congresul şi Obama nu vin cu un plan credibil privind reducerea unei poveri a datoriilor în creştere.

Secretarul general al Casei Albe Bill Daley apreciază că bonitatea guvernului SUA a fost deja afectată de lipsa de unitate a politicienilor. După un weekend cu discuţii neproductive, cele două tabere politice merg în continuare pe căi separate.

O propunere a republicanilor, promovată de preşe­dintele Camerei Reprezentanţilor John Boeh­ner, prevede reducerea defi­citului cu 1.200 de miliarde de dolari în zece ani şi ridicarea plafonului de înda­torare în două etape, una care ar per­mite guvernului să-şi onoreze obligaţiile de plată până la finele anului, iar cealaltă în ianuarie.

Democraţii susţin că ridicarea limitei datoriilor pentru doar şase luni va fi privită cu neîncredere de pieţele financiare şi insistă pe o înţelegere care să crească plafonul imediat cu 2.700 de miliarde de dolari, nivel suficient pentru ca guvernul să-şi onoreze notele de plată până la finele lui 2012, potrivit The Wall Street Journal.

Disiparea speranţelor in­ves­titorilor că politicienii SUA vor putea ajunge la un compromis a afectat bursele asiatice, care au înregistrat luni scăderi cuprinse între 0,8% şi 2,3%, şi pe cele europene. Francul elveţian s-a apreciat, iar aurul a atins maximul istoric de 1.622,49 de dolari/uncie (52,17 dolari/gram). Cotaţia petrolului destinat pieţei din SUA a coborât cu 88 de cenţi, la 99,04 dolari pe baril.