Samsung bate pentru prima oară Apple pe smartphone

Autor: Ştefan Vrabie 26.07.2011

Vânzările explozive de mobile cu Andro­id le-ar putea aduce sud-coreenilor în al doilea trimestru primul titlu de lider pe piaţa telefoa­ne­lor inteligente.

Samsung Electronics, producătorul smart­phone-urilor Galaxy, a depăşit pentru prima dată Nokia şi Apple în vânzările de smart­phone-uri, motivul fiind cererea ridicată pentru smartphone-urile cu sistem de operare Google Android, potrivit analiştilor firmei de cercetare a pieţei Strategy Analytics, citaţi de agenţia de presă Bloomberg.

Analiştii estimează că firma sud-coreeană a vândut între 18 milioane şi 21 de milioane de smart­phone-uri la nivel global în trimestrul aprilie - iunie, comparativ cu 16,7 milioane de uni­tăţi vândute de Nokia şi 20,3 milioane de iPhone-uri vândute de Apple.

Estimările arată că sistemul de operare mo­­bil Google Android câştigă teren în faţa com­­paniei Apple, în timp ce Nokia, care a sem­nat un parteneriat cu Microsoft pentru a oferi plat­forma Windows Mobile pe viitoarele smart­phone-uri Nokia, încearcă să menţină pasul pe piaţa smartphone-urilor. Samsung, care produce şi telefoane mobile ieftine, a ra­por­tat că urmăreşte să îşi dubleze vânzările de telefoane de top anul acesta.

"Smartphone-urile cu sistem de operare Android din portofoliul Samsung au vânzări puternice în majoritatea regiunilor", a declarat Neil Mawston, analist la Strategy Analytics. "Samsung are o şansă rezonabilă de a prinde pri­mul loc dacă va continua să îşi extindă por­to­foliul de smartphone-uri Android în pieţe ca­re înregistrează creşteri masive precum China sau Brazilia. Samsung şi Apple vor fi la ace­laşi nivel, din punctul de vedere al smartphone-urilor, până la sfârşitul anului", a mai spus el.

Analiştii consideră că Samsung va înre­gi­stra o cotă de piaţă de 20% anul acesta dacă sunt luate în calcul şi telefoanele mobile cu funcţii de de bază, comparativ cu Nokia care va avea 26%, aducând decalajul dintre cele două cele mai mari companii producătoare de telefoane mobile la cel mai mic nivel înregistrat vreodată.

Vânzările globale de smartphone-uri Sam­sung au fost în urma Nokia, Apple şi Research in Motion în primul trimestru al anului, potrivit com­­paniei de cercetare International Data Corp.

Vânzările companiei sud-coreeane au început să accelereze odată cu lansarea telefo­nului Galaxy S2, succesorul bestseller-ului Samsung Galaxy introdus anul trecut pentru a contracara iPhone-ul de la Apple.

Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând că dispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de design folosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smart­phone-urile iPhone. Acţiunea împotriva Sam­sung se adaugă la procesele cu privire la încăl­ca­rea brevetelor împotriva dispozitivelor cu plat­formă Android, precum cele de la Mo­to­ro­la Mobility Holdings şi HTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă de piaţă.

Cota de piaţă Android va creşte la 44% până în 2015, de la 39% cât înregistrează anul aceta, conform previziunilor firmei de cercetare IDC. Vânzările globale vor creşte cu 55%, la 472 de milioane de unităţi, spun cercetătorii de la IDC.

Samsung va ataca, de asemenea, şi piaţa consumatorilor care doresc telefoane mobile la un preţ mic, cu modelele care utilizează software-ul companiei numit Bada. Compania sud-coreeană intenţionează să introducă pe piaţă un nou model bazat pe sistemul de operare propriu în a doua jumătate a anului, a spus J.K. Shin, directorul diviziei de telefoane mobile al Samsung, într-o conferinţă de pe 20 iulie.

Debutul unui nou model de iPhone care este programat în septembrie ar putea încetini avântul Samsung, a spus Mawson. ãSamsung va trebui să muncească din greu pentru a ţine piept acestei ameninţări concurenţiale", a mai afirmat el.