Nistoran, Televoice: Cu Neura vrem primul loc pe tablete PC cu Android din România

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 26.07.2011

Compania românească Televoice, care vin­de sub brandul Evolio diferite produse elec­tronice, are ca obiectiv să devină cel mai ma­re jucător local de pe piaţa de tablete PC cu sistem de operare Google Android oda­tă cu lansarea Neura - o tabletă disponibilă în două variante - cu şi fără conectivitate la re­ţele de internet mobil 3G, a declarat Liviu Nistoran, preşedinte şi acţionar majoritar al fir­mei.

El a spus că Televoice este în discuţii şi pentru lansarea tabletelor Neura pe alte pie­ţe din regiune: Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

În lupta pentru cotă de piaţă cu produse ca Apple iPad sau Samsung Galaxy Tab, com­pania românească mizează pe oferta de servicii asociate - inclusiv pentru clienţii busi­ness, de suportul oferit local, gama ex­tin­­să de accesorii, caracteristicile hard­ware şi mai puţin pe preţuri, chiar dacă aces­tea sunt "cu până la 40% mai mici" decât cele ale competiţiei, a declarat Nistoran. "Noi nu încercăm să fim cei mai ieftini de pe piaţă."

Tableta Evolio cu conectivitate WiFi are un preţ de 1.499 de lei, iar modelul cu conectivitate 3G costă 1.899 de lei. Evolio Neura este echipată cu procesorul Nvidia Tegra 2, 1 GHz Dual Core, cu accelerare gra­­fică Full HD, şi un display de 9,7 inchi, ca­­pacitiv, multitouch, de tip Wide View Angle. Ambele tablete au o capacitate de sto­care de 16 GB, care poate fi extinsă cu un card microSD de până la 32 GB.

Tableta mai ieftină, cu conectivitate WiFi, are o memorie RAM de 512 MB, în timp ce tableta 3G are o memorie RAM dublă.

Cel mai ieftin iPad cu conectivitate 3G costă aproximativ 2.500 de lei, în timp ce ta­bleta Samsung Galaxy Tab P1000 cu ecran de 7 inchi cu acelaşi tip de conexiune costă mai puţin de 1.700 de lei.

Pe de altă parte, Vodafone România a lansat recent o nouă tabletă Samsung cu Android 3.0 şi ecran de 10,1 inchi, care e disponibilă împre­u­nă cu abo­namente de internet mobil la com­panie la preţuri care pornesc de la apro­xi­mativ 400 de euro, iar pe piaţă se speculează că în curând şi iPad-urile se vor vinde la preţuri mai mici la pachet cu net mobil.

Va ajunge şi tableta Evolio în ofertele companiilor de telefonie mobilă din România la un preţ mai mic împreună cu oferte la net mobil?

Ce e sigur este că Neura va ajunge de săptămâna viitoare pe rafturile marilor retaileri precum Altex şi în ofertele ma­ga­zinelor online, spune Liviu Nistoran. Proprietarul Televoice, care în urmă cu trei ani se războia cu operatorii de telefonie mobilă din poziţia de preşedinte al autorităţii de reglementare în comuncaţii, spune că discuţiile cu companiile telecom au fost destul de "reci".

"E greu să discuţi aşa ceva cu operatorii din România. Mi s-a spus că trebuie să fiu pe lista de furnizori agreaţi la sediile centrale din Paris, Londra sau Atena. Cred totuşi că operatorii vor găsi o cale de încheia un parteneriat", a declarat Nistoran.

În ce priveşte publicul ţintă pentru tabletele sale, şeful Televoice afirmă că acesta este diferit faţă de clienţii "fără probleme financiare şi care pot plăti 3.000 de lei pentru un iPad". Ţintim utilizatorii care vor conectitivitate fără limitări din punct de vedere software sau hardware, a spus Nistoran. "Este vorba de manageri, dar şi de studenţi sau freelanceri". Evolio estimează că în prima jumătate a anului s-au vândut aproximativ 25.000-30.000 de tablete PC iar piaţa ar putea ajunge la 60.000-70.000 până la finele anului. "Piaţa creşte exponenţial, iar ritmul va continua să se menţină pentru că este un segment care abia se dezvoltă", a spus Nistoran, adăugând că se bazează în această estimare şi pe contextul economic diferit, care este acum favorabil achiziţiilor de tehnologie. "Anul trecut a fost un blocaj psihologic şi vânzările s-au prăbuşit, acum însă se simte o revenire a vânzărilor pe segmentul consumer".

Compania a investit aproximativ 100.000 de euro în lansarea acestui produs, la care compania a lucrat aproximativ şase luni. Tableta este produsă în China unde "se fac 90% din electronicele din lume", a spus Nistoran, adăugând că pe partea de dezvoltare a platformei şi a aplicaţiilor compania a lucrat cu producătorul local Tremend Software.

Nistoran a spus că Evolio va importa un prim stoc de 3.000 de tablete Neura, pe care se aşteaptă să-l vândă în trimestrul trei. Nistoran a spus că dacă tot stocul va fi vândut atunci atunci compania va obţine şi profit din acest proiect. Compania estimează că în acest an îşi va dubla vânzările la 6 mil. euro, iar tabletele vor aduce aproximativ 40% din venituri. Televoice a mai lansat anterior în România o altă tabletă Android, cu performanţe şi un preţ mai mici. Nistoran afirmă că Televoice a vândut 3.000 de unităţi din tableta EvoTab, rezultat care plasează compania pe locul trei pe piaţa locală de tablete PC, după Apple şi Samsung. Nistoran spune că datele provin dintr-un studiu al companiei de cercetare GfK.â

Neura are preinstalate o serie de aplicaţii româneşti pentru Android care oferă acces la conţinut în limba română. Clienţii companii pot achiziţiona cu 99 de lei un pachet suplimentar de servicii business precum videoconferinţa, telefonie IP sau Cloud Computing.

"Evolio oferă pentru companii pachetul de servicii Business Plus care cuprinde următoarele servicii asociate tabletei Neura: Serviciul de Videoconferinţă, Serviciul de telefonie mobilă VoIP cu integrare în sistemul PBX al companiei, Mobile VPN şi desktop remote access, toate acestea furnizate la un nivel garantat de calitate şi disponibilitate a serviciilor tip SLA (Service Level Agreement)", conform reprezentanţilor Evolio.

Compania pune la dispoziţia utilizatorilor Neura şi librăria virtuală Evobook , o librărie de cărţi electronice (ebooks) în limba română, cărţi care pot fi downloadate pe tabletă în orice moment, la preţuri care variază între 5 şi 20 de lei şi care pot fi achiziţionate cu cardul.

Evolio va oferi începând cu luna septembrie şi o aplicaţie care oferă acces la conţinut video: posturi TV româneşti şi filme, în regim Video on Demand.

"Utilizatorii pot folosi tableta Neura pentru a citi şi edita aproape orice tip de document, (Word, Excel, Powerpoint, etc.), pe care apoi îl pot tipări, sau eventual semna şi retrimite. Aceştia îşi pot accesa computerul prin sistemul Remote Desktop Access şi pot rula Windows sau orice aplicaţie a companiei direct de pe tabletă", a spus Nistoran.
Evolio lansează gama de accesorii originale care extind capabilităţile tabletei. Printre accesoriile pe care clienţii le pot folosi împreună cu tableta se află: diverse huse, standere, o husă cu tastatură, suport de maşină (fixabil pe tetieră), docking station, Stylus capacitiv, căşti şi boxe.

Preţul accesoriilor variază între 89 şi 159 de lei, potrivit datelor de pe pagina web a Evolio.