Numărul de salariaţi a crescut cu 24.300 în mai, după aplicarea noului Cod al muncii

Autor: Adelina Mihai 26.07.2011

Primele date de la Statistică înregistrate după aplicarea noului Cod al muncii (intrat în vigoare pe 1 mai 2011) arată că în luna mai s-au angajat 24.300 de persoane, iar la finele lunii numărul total de angajaţi din România a ajuns la 4,155 milioane de persoane. Acesta este primul rezultat care poate fi legat de incidenţa noului Cod al muncii.



Până acum, impactul noii legislaţii era măsurat numai prin intermediul declaraţiilor premierului Emil Boc şi prin comunicatele date de Inspecţia Muncii, care raportau câteva zeci sau chiar sute de mii de contracte de muncă nou-încheiate de la săptămână la săptămână, fără a preciza însă şi numărul contractelor încetate în aceeaşi perioadă.

Evoluţia numărului de salariaţi de la Statistică reprezintă "soldul" net al efectivului de angajaţi în prima lună de la aplicarea Codului muncii, proiect ai cărui iniţiatori spuneau că va crea 90.000 de noi locuri de muncă pe termen scurt.

Rămâne de văzut însă dacă cei 24.300 de noi angajaţi înregistraţi în luna mai sunt o consecinţă a noului Cod al muncii sau urmează un trend ascendent normal, având în vedere că în luna aprilie, înainte de aplicarea noului Cod al muncii, în evidenţele INS au intrat 17.700 de noi salariaţi.

Creşterea numărului de salariaţi înregistrată la Statistică este de peste zece ori mai mică decât cea înre­gistrată prin intermediul contractelor de muncă nou-în­cheiate în aceeaşi perioadă, întrucât Inspecţia Muncii a raportat că în luna mai s-au încheiat 286.000 de contracte noi de muncă. Cum explică Ministerul Muncii aceste diferenţe?

"Reamintim faptul că un angajat poate avea mai multe contracte. Aşa cum ştiţi şi din alte discuţii, Inspecţia Muncii are o metodologie diferită de cea a INS. INS ia în calcul numai firmele care au cel puţin 4 angajaţi. Inspecţia Muncii numără toate contractele individuale înregistrate, inclusiv pe cele ale firmelor care au mai puţin de 4 angajaţi, iar acestea nu sunt puţine. Toti angajatorii sunt obligaţi să depună în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor înregistrările de contracte individuale de muncă. Este, mai ales, responsabilitatea angajatorilor. Noi nu am făcut decât să interogăm bazele de date", a spus Ioana Şanta, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Muncii.

Totuşi, statisticile arată că numărul salariaţilor noi înregistraţi în luna mai a acestui an - de 24.300 de persoane - este de două - trei ori mai mare decât în perioada similară din anii de boom economic: în mai 2008 creşterea era de numai 9.200 de persoane, iar în perioada similară din 2007 era de 18.800 de persoane.

Diferenţele nu ar trebui să fie atât de mari, spun specialiştii.

"Există un cumul de explicaţii pentru diferenţele dintre aceste statistici: un factor care a influenţat creşterea numărului de angajaţi/contracte este faptul că legislaţia mai aspră a adus în economia formală o parte din salariaţii la negru. O altă explicaţie este efectul «sezonier» al unor contracte de muncă, pentru că sunt firme care au încheiat contracte cu angajaţii în 2010 pentru o perioadă de un an şi pe care le-au reînnoit anul acesta. În plus, şi măsurile de relansare economică au determinat multe companii să reia angajările", este de părere Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica.

Firmele vor continua să facă noi angajări dacă economia va creşte

La un salariu mediu brut de 2.008 lei în luna mai, contribuţiile sociale şi impozitele plătite de angajatorii care au încheiat cele 24.300 de noi contracte de muncă în luna mai se ridică la o valoare lunară de 7 milioane de euro, aceasta fiind suma încasată lunar de stat la o valoare a contribuţiilor sociale de 44% din venit şi din impozitul pe venit de 16%.

Statul a încasat anul trecut peste 15 miliarde de euro din contribuţiile sociale, taxele şi impozitele aferente salariilor angajaţilor români. Numărul de salariaţi români ajunsese în luna februarie a acestui an la 4,096 milioane de persoane, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, fiind la jumătate faţă de efectivul înregistrat la începutul anilor '90. Din februarie până în mai, numărul de angajaţi a început să crească, iar analiştii spun că această tendinţă va continua.

"Există o perioadă de timp de la revenirea econo­mică până la redresarea pieţei muncii. După două tri­mestre de uşoară creştere economică, se vede şi o evo­luţie a numărului de angajaţi, de aceea cred că numărul de salariaţi va fi pe o pantă ascendentă în continuare", a mai spus Lungu. Economia României a crescut două trimestre consecutiv - cu 0,1% în T 4 din 2010 şi cu 0,7% în T1 din 2011 - , datele marcând o ieşire "tehnică" din recesiune.


Unii angajatori au schimbat PFA-urile în contracte de muncă

Angajaţii spun însă că modificările aduse de guvernul Boc în legislaţia muncii au fost benefice.

"Schimbările au apărut înainte de noul Cod al muncii, încă din toamna anului trecut, după ce Guvernul a schimbat regimul de taxare la PFA-uri. După un an şi jumătate în care am lucrat pe PFA - pentru că la începutul lui 2009, în plină criză, a trebuit să accept acest lucru pentru că nu prea aveam alternativă - angajatorul a decis să-mi facă contract de muncă. Ar fi bine ca Guvernul să intensifice controalele, iar inspectoratele terioriale de muncă să acorde o mai mare atenţie relaţiilor cu angajaţii, pentru că multe multinaţionale încă îşi permit prea multe cu angajaţii, sub ochii autorităţilor, care îi lasă în continuare pe străini să nu plătească impozite", spune Mihai C., 32 de ani, angajat în cadrul unei multinaţionale din domeniul consultanţei.