Vreţi să aflaţi profitul Romgaz sau afacerile Nuclearelectrica din ultimii ani? Vi le spune Fondul Proprietatea

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 26.07.2011

Fondul Proprietatea (FP) a publicat pe pagina de internet proprie rapoartele anuale ale celor mai mari 20 de companii din portofoliu şi a făcut astfel un pas important în transparentizarea marilor companii de stat.

Publicarea rezultatelor financiare ale celor mai mari 20 de companii din portofoliul Fondului Proprietatea este cea mai importantă măsură luată de americanii de la Franklin Templeton de când au preluat administrarea fondului în septembrie 2010.

Fondul Proprietatea a adus astfel în faţa investitorilor informaţii importante privind activitatea unor companii de stat precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica sau a unor companii private, precum Enel Distribuţie sau GDF Suez Energy, la care deţine participaţii semnificative. La multe dintre aceste companii bilanţurile şi rapoartele anuale nu erau publice până acum sau erau publicate către sfârşitul anului. În unele cazuri, nici cifra de afaceri sau profitul nu erau cunoscute până la publicarea lor de către Ministerul Finanţelor începând cu luna august.

Lipsa de transparenţă a companiilor nelistate din portofoliul fondului este şi unul dintre motivele pentru care preţul la care se tranzacţionează acţiunile fondului pe Bursă este mult sub valoarea activelor.

"Este o veste excelentă că Fondul Proprietatea a publicat informaţii financiare detaliate privind cele mai importante companii din portofoliu. Este cel mai mare beneficiu adus de listarea Fondului Proprietatea la Bursă. Transparentizarea companiilor la care Fondul deţine participaţii aduce după sine responsabilizarea managementului respectivelor companii. De obicei, atunci când o companie nu este transparentă, investitorii se gândesc la ce este mai rău şi preferă să stea deoparte. Discountul la care se tranzacţionează acţiunile FP se va îngusta pe măsură ce va creşte gradul de transparenţă al companiilor din portofoliu", spune Florin Ilie, şeful departamentului de pieţei de capital din cadrul ING Bank.

Ineficienţa companiilor de stat este una dintre temele cele mai intens dezbătute de guvernanţi, FMI, politicieni, economişti sau investitori în ultimii ani. Cheltuielile umflate sau contractele la preţuri preferenţiale au fost invocate mereu în analiza profitabilităţii reduse a companiilor. Toate aceste dezbateri au fost determinate de transparenţa redusă a companiilor de stat.

Demersul realizat de Fondul Proprietatea ar putea fi un prim pas în transparentizarea şi eficientizarea companiilor de stat. Pentru administratorul fondului, asta înseamnă creşterea vizibilităţii companiilor din portofoliu şi implicit a interesului investitorilor pentru fond. Scăderea discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP este principala preocupare a Franklin Templeton în acest moment, mai ales că şi comisionul anual încasat de americani depinde de preţul de pe bursă şi nu de valoarea activelor.

În prezent, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 1,7 mld. euro, în timp ce valoarea activelor fondului era la finele lunii iunie de circa 4 mld. euro. Practic, capitalizarea actuală acoperă doar valoarea companiilor listate din portofoliul fondului, iar participaţii în companii valoroase precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica sunt evaluate aproape la zero.

Romgaz, cea mai profitabilă companie nelistată din portofoliul FP

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş este cea mai profitabilă companie nelistată din portofoliul FP. Romgaz a obţinut anul trecut un profit net de 651 mil. lei (154,6 mil. euro), cu 13,7% mai mare decât în 2010. Topul profiturilor este completat de Hidroelectrica şi distribuitorul de gaze naturale GDF Suez Energy, urmate de distribuţiile de energie electrică Enel Muntenia şi Enel Dobrogea.

Singura companie cu pierderi în 2010 din lista celor mai mari participaţii nelistate ale FP este Complexul Energetic Turceni. La Poşta Română fondul nu a publicat încă rezultatele pe 2010.