Finanţele le pot lăsa săptămâna viitoare bancherilor 1,26 mld. euro să-i împingă să dea credite

Autor: Voican Razvan 22.07.2011

Ministerul Finanţelor nu intenţionează să refinanţeze împrumutul de tip club loan în valoare de 1,26 mld. euro scadent la sfârşitul săptămânii viitoare, însă în privinţa emisiunii de titluri în euro de 1,21 mld. euro care de asemenea ajunge la scadenţă pe finalul lunii ar putea lua în considerare rostogolirea, afirmă surse de pe piaţă.



"Încă nu am luat o decizie, continuăm tatonările cu băncile şi în funcţie de rezultat vom alege o variantă la începutul săptămânii viitoare. Cert este că putem păti fără probleme ambele împrumuturi scadente din lichidităţile disponibile şi nu avem nicio presiune să facem vreo rostogolire", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.

El spune că achitarea împrumuturilor fără a emite alte titluri în loc i-ar determina pe bancheri să caute plasamente alternative prin acordarea de credite în economie.


Deja nimeni de pe piaţă nu se aşteaptă ca Finanţele să lanseze un nou împrumut care să înlocuiască club loan-ul de 1,26 mld. euro atras în urmă cu doi ani în primul rând având în vedere caracteristicile acestui tip de finanţare, respectiv imposibilitatea băncilor de a folosi această creanţă ca garanţie la operaţiuni repo cu Banca Naţională.


Rămâne aşadar posibilitatea refinanţării emisiunii de titluri în euro lansată în urmă cu un an, în acest caz discuţiile urmând să se concentreze pe maturitatea unui eventual nou împrumut. Fără îndoială, Ministerul Finanţelor va încerca să obţină din partea băncilor o maturitate net mai mare, de cel puţin trei ani, conform strategiei generale de reaşezare a structurii scadenţelor aferente datoriei publice.


În ipoteza în care statul ar achita ambele împrumuturi fără a emite alte titluri în loc, băncile s-ar trezi dintr-o dată cu aproape 2,5 mld. euro "în braţe". Fiind greu de crezut că o asemenea sumă ar putea fi absorbită în creditarea sectorului privat într-o perioadă scurtă, s-ar contura riscul ca o parte din banii respectivi să iasă de pe piaţa locală.


Scenariul cel mai probabil rămâne aşadar rostogolirea titlurilor în euro de 1,21 mld. euro, pentru care Finanţele plătesc o dobândă de 4,9% pe an, şi "alimentarea" băncilor cu restul de 1,26 mld. euro din club loan.


Bufferul de lichiditate din Trezorerie s-a îndestulat în ultimele luni cu mai multe intrări de valută de la Comisia Europeană, din obligaţiunile în euro din luna mai de aproape 1 mld. euro. euro, plus emisiunea externă de 1,5 mld. euro din iunie.


Rămâne de văzut săptămâna viitoare şi programul de emisiuni pe august. Pentru iulie, au fost anunţate titluri de 4 mld. lei, dar datorită condiţiilor favorabile au fost atrase 4,2 mld. lei.

Prima emisiune de bonduri pe 10 ani după ratingul Fitch: suprasubscriere, dar fără scădere notabilă de randament

Ministerul Finanţelor a pus ieri pe piaţă prima emisiune de obligaţiuni de stat pe zece ani de după recăpătarea ratingului din grupa investment grade din partea agenţiei Fitch.

Rezultatul: la o valoare programată de 350 mil. lei, cererea a fost substanţială, ajungând la peste 642 mil. lei. Din acest total, Finanţele au reţinut aproape 388 mil. lei. La capitolul randament nu s-a înregistrat o scădere semnificativă, nivelul mediu al acestuia situându-se la 7,46%, faţă de 7,47% la precenta emisiune pe 10 ani. Analiştii apreciază că investitorii străini au un sentiment pozitiv faţă de titlurile româneşti, ceea ce s-a şi văzut în ultimele săptămâni când piaţa locală nu a resimţit presiuni de creştere a randamentelor aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din regiune.