Finanţele vor încerca să atragă miercuri 600 mil. euro prin vânzarea de obligaţiuni de stat pe 4 ani

Autori: Marius Radu - Mediafax , Stefan Musgociu 26.07.2011

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă miercuri 600 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa la patru ani, a doua operaţiune de acest tip din 2011, în condiţiile în care la finele lunii iulie ajung la scadenţă titluri în sumă de 1,2 miliarde de euro.

La finele lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la scadenţă în data de 29 iulie.


Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentru vânzarea de titluri în euro a avut loc pe 6 mai, când Finanţele au plasat obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.


La începutul lunii iunie, Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde euro din vânzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).


Anterior, cel mai recent împrumut de pe pieţele externe avusese loc în martie 2010, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliarde euro.


Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.


Pe piaţa locală, Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 34,25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.