Ministrul muncii spune că noul Cod al muncii a adus 600.000 de contracte. Câte sunt joburi nou create?

Autor: Adelina Mihai 26.07.2011

Ministrul muncii, Sebastian Lăzăroriu, a anunţat astăzi o serie de statistici legate de faptul că noul Cod al muncii a generat câte 243.000 de noi contracte de muncă încheiate lunar din mai până în prezent şi că, dintre acestea, angajatorii au desfiinţat câte 42.000 de contracte pe lună.


Însă ceea ce au uitat să precizeze atât ministrul, cât şi premierul Emil Boc (atunci când a fost ministru interimar al muncii) în fiecare declaraţie de presă în care au prezentat date statistice a fost numărul de contracte de muncă desfiinţate din numărul total al contractelor de muncă active în aceeaşi perioadă.


O serie de date obţinute de ZF de la Inspecţia Muncii la începutul acestui an arată că, în 2010, media lunară de contracte de muncă nou-încheiate era de 129.000, în timp ce 125.000 de contracte de muncă se desfiinţau lunar, astfel că soldul « net » al angajărilor făcute pe parcursul întregului an 2010 arată un plus de numai 54.000 de contracte de muncă. În prezent, oficialii spun că numărul contractelor noi de muncă în plus este de peste 600.000 în trei luni (adică peste 200.000 de contracte de muncă încheiate în fiecare din lunile mai, iunie şi iulie). ZF a solicitat autorităţilor (Inspecţia Muncii, ministerul Muncii şi Guvernului) şi numărul de contracte de muncă desfiinţate în fiecare lună din numărul total de contracte de muncă active, însă nu a primit un răspuns până în prezent.


Pe de altă parte, alte statistici, furnizate de Institutul Naţional de Statistică, arată că în prima lună de la aplicarea noului Cod al muncii numărul de salariaţi români a crescut cu 24.300 de persoane (semnificativ totuşi, comparativ cu perioada similară din anii trecuţi), ajungând la 4,155 mil. la finele lunii mai.


« Noi am solicitat informaţii la minister legate de numărul de contracte de muncă pe categorii de angajatori, pentru că noua legislaţie permite şi persoanelor fizice să facă angajări. Ancheta noastră cuprinde numai statisticile legate de salariaţii entităţilor cu personalitate juridică, nu include firmele cu mai puţin de 4 salariaţi şi nici alte categorii de angajaţi, cum sunt administratorii de bloc, de exemplu", a spus Silvia Pisică, director în cadrul INS.


Explicaţia pe care a dat-o ministerul Muncii pentru aceste diferenţe a fost că cele două instituţii folosesc metodologii diferite şi că numărul de contracte nou-încheiate nu reflectă creşterea numărului de salariaţi, pentru că un angajat poate avea mai multe contracte de muncă. Dincolo de diferenţele privind metodologia de calcul folosită, cifrele prezentate de ministerul Muncii nu pot reflecta o situaţie reală atâta timp cât nu sunt puse în paralel cu numărul de contracte de muncă desfiinţate. Altfel, ar rezulta că, la o medie de 200.000 de contracte de muncă nou încheiate în luna mai şi la o creştere a numărului de salariaţi cu numai 24.300, fiecare român care şi-a găsit un loc de muncă în luna mai a încheiat cu angajatorul/angajatorii cel puţin 8 contracte de muncă, ceea ce este imposibil de crezut.