George Soros, legenda care are la activ prăbuşirea lirei sterline, pune capăt unei cariere de peste 40 de ani ca administrator de fonduri

Autor: Bogdan Cojocaru 26.07.2011

Miliardarul american George Soros îşi va închide fondul de investiţii pentru clienţii din afara familiei, punând astfel capăt unei cariere strălucite de administrator de fonduri de peste 40 de ani, scrie Bloomberg.

Soros, devenit celebru după ce a pariat cu succes împotriva lirei sterline în 1992, va împlini 81 de ani în august. El va înapoia investitorilor din afara familiei, până la finele anului, banii deţinuţi de aceştia la fondul de investiţii Soros Fund Management. Suma restituită se situează la mai puţin de un miliard de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Fondul urmează a se concentra doar pe administrarea activelor lui Soros şi ale familiei sale. Keith Anderson, principalul director de investiţii al firmei, va renunţa, de asemenea, la funcţia sa, potrivit Bloomberg.

"Dorim să ne exprimăm recunoştinţa celor care au ales să-şi investească banii cu Soros Fund Management în ultimii 40 de ani", se arată într-o scrisoare a companiei adresată investitorilor.

Decizia luată de Soros desăvârşeşte tranformarea omului de afaceri dintr-un speculant, care a obţinut un câştig de 1,8 miliarde de dolari mizând pe deprecierea lirei sterline (pariul a forţat Marea Britanie să scoată lira din mecanismul ratelor de schimb al Uniunii Europene), la un om de stat filantrop. Acest statul Soros şi la imaginat pentru prima dată pe când studia economia la Londra, unde a emigrat din Ungaria după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În ultimii 30 de ani, Soros a cheltuit peste opt miliarde de dolari pentru promovarea democraţiei, libertărţii de exprimare, îmbunătăţirea educaţiei şi pentru lupta contra foametei.


Fii lui Soros au anunţat că vor închide fondul pentru investitorii din afara familiei deoarece altfel ar fi fost obligaţi de noile reguli financiare din SUA să înscrie compania la Securities and Exchange Commission până în 2012. Ei susţin că deoarece firma a administrat din 2000 în principal activele familiei, are mai mult sens să o transforme în afacere de familie.