Aviva separă fondul de pensii de compania de asigurări

Autor: Ciprian Botea 27.07.2011

Conturile celor 10.000 de participanţi la fon­dul de pensii facultative (pilonul III) admi­nistrat de britanicii de la Aviva vor fi transferate din portofoliul companiei de asigurări în cel al societăţii de pensii (Aviva Pensii), a anunţat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondul de pensii facultative administra la sfârşitul lunii iunie active de 21 mil. lei (circa

5 mil. euro), având o cotă de piaţă de circa 5,5%. Prin­cipalii jucători pe această piaţă sunt ING şi Alianz-Ţiriac Pensii, care administrează împre­ună active de peste 260 mil. lei (62 mil. euro).

Societatea de pensii deţinută de Aviva ad­mi­nis­trează în prezent doar un fond de pilon II (pen­sii obligatorii), cu active de 357 mil. lei şi o co­tă de piaţă de 6,6%. Transferul conturilor de pen­sie privată va avea loc după aprobarea ope­ra­ţiunii de către participanţi.

Clienţii care nu sunt de acord cu operaţiunea îşi pot transfe­ra con­tul, fă­ră să plătească penalităţi, la un alt adminis­tra­tor. Grupul Aviva se află în prezent într-un pro­ces de reorganizare a operaţiunilor internaţio­na­le, iar România nu se află pe lista pieţelor considerate strategice.