Primul telefon cu Microsoft Windows Phone 7.5 ”Mango” a venit de la Fujitsu Toshiba şi nu de la Nokia

Autor: Ştefan Vrabie 27.07.2011

Primul telefon cu ediţia "Mango" a sistemului de operare Microsoft Windows Phone 7 a fost lansat marţi la Tokyo de către compania Fujitsu Toshiba, scrie revista PCWorld.

Lansarea telefonului IS12T de la Fujitsu Toshiba a venit la doar câteva ore după ce Microsoft a declarat că sistemul de operare Mango este gata pentru a fi instalat în telefoanele mobile, fapt pentru care am putea vedea alte telefoane cu acestă platformă în următoarele săptămâni din partea altor companii.

IS12T are un ecran de 3,7 inchi şi o cameră foto de 13,2 megapixeli, are la bază tehnologia CDMA şi conectivitate Bluetooth şi Wi-Fi. Mobilul cântăreşte 113 grame, iar oficialii Fujitsu Toshiba spun că bateria ar trebui să ofere mai mult de 11 zile de standby şi mai mult de 6 ore de convorbire. Telefonul are o memorie de stocare de 32GB şi este rezistent la apă.

Smartphone-ul este primul din dispozitivele mobile care sunt programate să apară pe parcursul următoarelor luni, cu care Microsoft speră să semnalizeze întoarcerea sa pe piaţa smartphone-urilor ca şi jucător important.

În ciuda faptului că se găsesc mii de aplicaţii destinate sistemului de operare şi noua platformă care a înlocuit Windows Mobile are foarte multe recenzii, în general pozitive, vânzările au fost limitate de de un val de dispozitive noi cu sistem Google Android şi de multe actualizări ale sistemului dezvoltat de Apple, iOS.

Microsoft, cel mai mare producător de soft din lume, a acaparat doar 2,7% din totalul pieţei de smartphone-uri în primul trimestru al anului 2011, potrivit firmei de cercetare IDC. Un an mai devreme în cursul primului trimestru din 2010, cota sa de piaţă era de 7,1%. În ceea ce priveşte numărul telefoanelor livrate, cele cu Windows Phone 7 sau Windows Mobile (6) a scăzut de la 3,9 milioane de unităţi la 2,8 milioane în cele două perioade analizate.

Mango, sau oficial "Windows Phone 7.5" adaugă aproximativ 500 de îmbunătăţiri la platforma Windows 7, potrivit companiei. Acestea includ caracteristici noi precum "e-mail conversation view" care va face discuţiile pe e-mail asemănătoare unui chat. Printre funcţiile noi mai întâlnim "threds" o caracteristică care adună împreună text, mesaje instant şi chat-ul Facebook, precum şi Internet Explorer 9 pentru o navigare pe internet mai rapidă.

O parte din aceste îmbunătăţiri vor putea fi văzute în noul telefon IS12T produs de Fujitsu Toshiba Mobile Communication. Telefonul va fi disponibil din septembrie, la momentul aceste necunoscându-se mai multe detalii legate de preţ.

Fujitsu Toshiba Communication este una din companiile partenere Microsoft care dezvoltă telefoane cu platforma Mango. Alte companii de menţionat sunt Acer din Taiwan şi ZTE din China, dar cele mai multe telefoane cu acest tip de platformă vor fi aşteptate din partea comapanie Nokia.

Producătorul finlandez de telefoane mobile şi-a pus baza în Microsoft pentru dezvoltarea sistemelor de operare pentru viitoarele telefoane Nokia încă de la începutul acestui an printr-un parteneriat cu compania americană. Nokia pierde cotă de piaţă în faţa concurenţilor agresivi, dar rămâne unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, fapt care oferă companiei Microsoft potenţial de a schimba ceva pe piaţa smartphone-urilor.