Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE

Autor: Clarice DINU 27.07.2011

30 de milioane de euro este factura pentru proiectele derulate de firmele a opt parlamentari, care au primit finanţare din fonduri europene, potrivit datelor din declaraţiile de interese depuse de senatori şi deputaţi, informează Gândul.

În top conduce senatorul PSD Florin Constantinescu, firmei la care senatorul este acţionar, ACK, aprobându-i-se, în 2010, din fondul de mediu, un proiect de 16,3 milioane de euro, din care 4,7 nerambursabili.

"Este vorba de un parc eolian de 40 de megawaţi. Proiectul a fost depus în 2008, înainte ca eu să devin senator. Lucrarea nu a început încă", a declarat, pentru gândul, senatorul PSD.

Sorina Plăcintă, peste două milioane de euro pentru "inovaţie şi ecoeficienţă"

În clasamentul parlamentarilor performanţi la absorbţia fondurilor UE urmează senatorul PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului. Prin firmele Sorste, Imartextil şi Fundaţia Zi Deschisă, democrat-liberala are în portofoliu contracte finanţate de peste 4 milioane de euro , prin Ministerul Muncii, cel al Economiei şi al Dezvoltării Regionale. Cel mai "gras" proiect al firmei Sorste este de 2.096.467 de euro. A fost încheiat în aprilie acest an şi a primit finanţare de la Ministerul Economiei prin programul operaţional pentru creşterea competitivităţii, axa prioritară "Un sistem de producţie, inovaţie şi ecoeficienţă". Tot de la Economie, societatea a primit ajutor nerambursabil de la bugetul de stat, în valoare de 60 de mii de euro. Vedeţi cum arată topul senatorilor cu cele mai mari afaceri din fonduri europene pe www.gandul.info.