Versiunea low-cost a Salonului Internaţional Auto Bucureşti ar putea reveni în toamnă, după o pauză de un deceniu

Autor: Bogdan Alecu 27.07.2011

Criza economică şi piaţa auto care continuă să scadă şi în acest an readuce în discuţie relansarea Salonului Auto de la Bucureşti, versiunea mai ieftină a Salonului Internaţional Auto de la Bucureşti (SIAB).


SAB a fost organizat în Capitală până în anul 2001, acesta fiind înlocuit deceniul trecut de SIAB, versiunea internaţională publicată în calendarul OICA. Faţă de un Salon Internaţional care implică anumite standarde în ceea ce priveşte standurile, unul local are costuri mai scăzute şi se permite vânzarea de maşini direct din stand.


"Dorim să organizăm anul acesta Salonul Auto de la Bucureşti deoarece se împlinesc patru ani de când un astfel de eveniment a avut loc în România. În plus sunt tot mai multe companii dar şi vizitatori interesaţi de un astfel de salon", a spus Sorin Rădăcineanu, fiul lui Liviu Rădăcineanu, care controlează firma Premium Expo. În anii '90 firma Premium Expo organiza Salonul Auto de la Bucureşti la Romaero Băneasa, locaţie unde va fi organizat şi în acest an potrivit organizatorilor, între 5 şi 9 octombrie pe o suprafaţă de 15.000 mp.

Anunţul legat de organizarea SAB-ului vine la câteva luni după ce s-a comunicat oficial că SIAB-ul a fost anulat pentru a doua oară, neavând loc nici în 2009 şi nici anul acesta. Ultima ediţie a SIAB a avut loc în toamna anului 2007 şi a fost organizat în curtea fostului Metro Otopeni într-un cort, fiind singurul salon auto internaţional organizat într-o asemenea manieră.


Discuţii despre organizarea unui nou SAB au avut loc îi în 2009, acesta fiind gândit la acea vreme tot pentru a înlocui SIAB-ul pe timp de criză, dar din lipsa unui număr suficient de mare de participanţi şi acesta a fost anulat.


Potrivit organizatorilor, costul de închiriere la SAB vor fi de 35 de euro pe metru pătrat pentru o suprafată de peste 100 mp şi de 39 de euro pentru una până în 100 mp, la care se adaugă o taxă de 250 de euro. Spre comparaţie, costul mediu de închiriere a unui stand în cadrul SIAB 2007 a fost cuprins între 50 şi 90 de euro pe metrul pătrat, la care se adaugă şi preţul construcţiei standului de până la 450 de euro pe metrul pătrat, potrivit organizatorilor de la acea vreme. În 2009, Premium Expo dorea să închirieze spaţiu la SAB cu 45 de euro pe metrul pătrat.