Agenţiile de rating pun tunurile pe Italia: "Noi măsuri de austeritate ar trebui impuse, dacă avansul economic va dezamăgi"

Autor: Anca Dumitrescu 27.07.2011

Italia ar putea avea nevoie de noi măsuri de austeritate pentru echilibrarea bugetului, pe lângă programul aprobat recent, dacă creşterea economică va dezamăgi, a declarat David Riley, analist la Fitch Ratings, transmite Reuters.|

Autorităţile italiene au aprobat un program de măsuri de austeritate în valoare de circa 48 de miliarde de euro, pentru a echilibra bugetul până în 2014.


Guvernul anticipează că economia va avansa cu 1,1% în acest an, urmând ca ritmul să se accelereze la 1,6% în 2014.


"Dacă ritmul de dezvoltare prognozat nu se va concretiza, guvernul va avea nevoie probabil să ia în considerare noi măsuri privind impozitele şi cheltuielile, pentru a echilibra bugetul până în 2014", a declarat Riley publicaţiei Corriere della Sera.


Italia dispune de ratingul "AA-" din partea Fitch care, spre deosebire de Standard&Poor's şi Moody's, nu a înrăutăţit perspectiva calificativului în timpul crizei datoriilor din zona euro.


Banca Italiei a estimat în această lună că PIB-ul va avansa cu 1,1% în acest an, sub ritmul de 1,3% prognozat de guvern.


Adoptarea unor noi măsuri de austeritate "nu face parte din scenariul nostru de bază, dar totul depinde de economie. Guvernul se aşteaptă la o redresare economică clară, care trebuie însă să se concretizeze", a spus Riley.


Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat pe de altă parte publicaţiei La Stampa că Italia şi Spania "dispun de toate instrumentele necesare" pentru a evita să fie atrase în criza datoriilor suverane din zona euro.