SUA vor pierde calificativul maxim de la cel puţin una dintre marile agenţii de rating

Autor: Bogdan Cojocaru 27.07.2011

Statele Unite vor pierde ratingul maxim, "AAA", de la cel puţin una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Standard & Poor's, Moody's şi Fitch, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul mai multor analişti, care indică de asemenea că divergenţele dintre politiceni referitoare la ridicarea plafonului de îndatorare afectează economia.


Astfel, 30 din 53 de economişti chestionaţi de Reuters în ultimele două zile apreciază că SUA vor pierde ratingul "AAA" de la una dintre marile agenţii de evaluare financiară. Repondenţii consideră, de asemenea, că există 20% şanse ca economia să reintre în recesiune anul viitor, perspectivă creată, în opinia unor analişti, de agresivitatea cu care politicienii americani se luptă pentru ceea ce în mod normal ar fi o procedură legislativă de vot referitoare la datorie.


Politicienii din Congres au la dispoziţie o săptămână să convină un plan de reducere a deficitului fără de care republicanii nu vor creşte plafonul de îndatorare, de 14.300 miliarde de dolari, atins în luna mai. Eşecul în a ridica această limită ar putea atrage SUA într-un default în august.


Economiştii văd o probabilitate redusă, în medie de 5%, de defaut pe obligaţiunile emise de Trezoreria SUA.


Reducerea ratingului suveran ar putea creşte riscul ca economia să reintre în recesiune din cauza reducerii încrederii. Intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată ar trimite unde de şoc prin sistemul financiar global, declanşând o nouă criză financiară, spun analiştii.


Un număr de 38 dintre participanţii la sondaj apreciază că incertitudinea adusă de disputele politice afectează deja creşterea economică. Producţia industrială a încetinit, iar creşterea numărului angajărilor aproape a stagnat în ultimele două luni. Rata şomajului a urcat la 9,2% în iunie.