Ponderea participaţiei FMI la noul pachet de salvare a Greciei va fi mai redusă decât în cazul programelor destinate Portugaliei şi Irlandei

Autor: Bogdan Cojocaru 27.07.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI), îngrijorat de expunerea enormă pe termen lung pe care o are la zona euro, va contribui la noul pachet de salvare a Greciei cu o cotă mai redusă decât cea stabilită pentru programele de finanţare destinate Portugaliei şi Irlandei, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal.


După stabilirea primului pachet de salvare pentru Grecia, în mai 2010, FMI a anunţat că va contribui cu o treime la eventualele programe de ajutare a altor state din zona euro. De atunci, după Grecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin financiar extern din cauza crizei din zona euro. În negocierile pentru noul plan de salvare a Greciei, oficialii zonei euro au presupus că FMI va contribui la finanţare în aceeaşi proporţie.


FMI a indicat, însă, că este puţin probabil să urmeze aceeaşi formulă în cazul noului pachet destinat Greciei.


"Cu siguranţă nu va fi vorba de o treime", a afirmat una dintre sursele citate.


La primul pachet de finanţare stabilit pentru statul elen, participarea FMI s-a situat la 27%, sau 30 de miliarde de euro. FMI s-a angajat să împrumute în total 78,5 miliarde de euro către Grecia, Irlanda şi Portugalia până în 2014.