Va fi Cipru următoarea ţară care va lua bani de la UE şi FMI?

Autor: Bogdan Cojocaru 28.07.2011

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat cu două trepte calificativul Ciprului, la "Baa1" din cauza situaţiei financiare slabe ale ţării, a lipsei de unitate de pe scena politică şi a legăturii strânse pe care economia cipriotă o are cu cea a Greciei şi a avertizat că ratingul ar putea fi redus şi mai mult, scrie The Wall Street Journal.

Problemele economice ale Ciprului sunt amplificate de penele de curent cu care ţara se confruntă după ce o explozie a distrus cea mai mare centrală electrică a ţării. Moody's apre­ciază că explozia a produs "în­tre­ruperi materiale" în perspec­tivele pe termen scurt şi mediu ale statului şi a redus estimarea de creştere a economiei Ci­prului de la 1,8% la zero.

Cipru se chinuie cu o creştere economică anemică şi riscuri mari de contaminare de la problemele Greciei. Noul calificativ acordat de Moody's ia în considerare măsurile de restructrare fiscală care vor fi implementate de guvern. Agen­ţia a avertizat că un eventual eşec în a înăspri politicile financiare ar putea avea ca efect noi retrogradări.

Firma apreciază, în plus, că există riscul ca guvernul să fie nevoit să ajute unele dintre băncile cipriote în următorii ani, având în vedere expunerea pe care acestea o au la problemele Greciei.

Până în prezent, conservatorismul sistemului bancar cipriot a evitat implicarea guvernului în salvarea instituţiilor de credit, menţinând băncile profitabile în pofida crizei economice. Randamentele obligaţiunilor cipriote au crescut accentuat, însă, în ultimele luni, ceea ce subliniază îngri­jo­rările investitorilor legate de propagarea crizei greceşti.