Grupul ungar MOL are 1 mld. dolari pentru achiziţii, dar nu a fost interesat de Petrom

Autor: Alexandru Matei 27.07.2011

Compania petrolieră MOL din Ungaria are resurse financiare pentru a putea face o achiziţie de peste un miliard de dolari (691 mil. euro) şi examinează posibile ţinte în regiune, printre care şi grupul polonez de rafinare Lotos, a declarat directorul executiv Jozsef Molnar, citat de Budapest Business Journal.


"Creşterea organică este mai importantă astăzi pentru MOL, dar analizăm oportunităţile din regiune, chiar şi Lotos, în ciuda distanţei geografice", a declarat Molnar.


Compania ungară nu a fost însă interesată de achiziţia de acţiuni la Petrom, unde statul a încercat fără succes să vândă un pachet de aproape 10% din acţiuni.


"MOL nu a participat în procesul de vânzare a 10% din Petrom. Principalele obiective ale grupului în anii următori sunt menţinerea stabilităţii financiare, îmbunătăţirea eficienţei şi maximizarea valorii portofoliului existent", a declarat Linda Muranyi, purtător de cuvânt al companiei.

Acţionarul majoritar al Petrol este grupul austriac OMV, care în urmă cu câţiva ani a încercat să preia MOL. Austriecii au strâns o participaţie de 21,2% din acţiunile MOL, dar au vândut-o ulterior grupului rus Surgutneftgaz când şi-au dat seama că o preluare a companiei ungare este imposibilă. Ruşii, la rândul lor au vândut participaţia anul acesta statului ungar, care a plătit 1,88 mld. euro pentru a readuce sub controlul Ungariei participaţia de aproape un sfert din cea mai mare companie de pe bursa de la Budapesta.