Piraeus ridică iar miza pe piaţa depozitelor: 7,5% la lei, 4% la euro

Autor: Razvan Voican 28.07.2011

Grecii de la Piraeus aruncă pe piaţă de la 1 august o ofertă care stabileşte noi vârfuri pentru dobânzile oferite de bănci la depozitele la termen: 7,5% la lei, respectiv 4% la euro.

Scadenţa depozitelor este de 5 luni atât la lei, cât şi la eu­ro, dobânzile bonificate fiind fixe. Suma minimă necesară con­stituirii este de 1.000 de lei sau 250 de euro. În plus, banca nu percepe comision de retragere de numerar în ziua în care de­pozitul ajunge la maturitate. Oferta este valabilă în pe­rioada 1 august 2011 - 31 mai 2012.

Piraeus plusează cu dobânda la lei tocmai când inflaţia anuală a coborât sub pragul de 8% şi apar semne de consolidare a unei tendinţe de dezinflaţie. În acelaşi timp, băn­cile mari au dus dobânzile la depozite în moneda naţio­nală chiar şi sub 6% pe an, considerând nerentabilă acordarea unor remuneraţii mai mari.

În condiţiile în care randamentele la certificatele de tre­zo­rerie au coborât spre 6%, iar la obligaţiunile de stat sunt sub 7,5%, o bancă ar trebui să aibă un debuşeu important în credi­ta­re pentru a plăti în condiţii de profitabilitate dobânzi mai mari la depozite.

La euro, dobânzi atât de generoase precum Piraeus mai ofe­ră în prezent o altă instituţie de credit cu capital elen - Ban­ca Românească (4% la şase luni) sau Banca Carpatica (capital ma­joritar privat local), care plăteşte 4% pe an la depozitele pe trei şi şase luni.

Garanţia acordată de stat pentru depozitele bancare de până la 100.000 de euro sau echivalent în lei constituie pentru mulţi clienţi un factor de încurajare pentru a se muta de la o ban­că la alta în funcţie de oferte. În prezent există discrepanţe mari pe piaţă: o bancă plăteşte 1,45% la depozitele în euro, iar alta 4%.