IBM deschide un birou şi la Cluj. Compania continuă angajările şi caută aproape 100 de IT-işti

Autor: Adelina Mihai 28.07.2011

IBM România, subsidiara locală a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume, a deschis un punct de lucru în clădirea de birouri Maestro Busi­ness Center din Cluj şi a extins cu un etaj şi jumătate spaţiul închiriat în sediul aflat în Global Business Center din Bu­cu­reşti. Compania, care avea peste 1.500 de salariaţi anul trecut, are în prezent 85 de po­ziţii deschise, în spe­cial în Bucureşti, po­trivit informaţiilor de pe site-ul IBM.

IBM a deschis bi­roul de la Cluj în spa­ţiul în care activa o firmă cu aproxi­ma­tiv 10 an­ga­jaţi şi care a fost preluată integral în urma unei fuziuni la nivel global care a avut loc anul trecut, con­form unor surse din interiorul companiei.

Maestro Business Center, unde IBM are de acum un punct de lucru la etajul 2, este o clădire care apar­ţi­ne dezvoltatorului imo­biliar Omnicon­struct din Cluj-Na­po­ca, ai cărui acţio­nari sunt Horia Cior­cilă şi Dorel Goia. Clădirea, des­fă­şu­rată pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, are 9 etaje şi este situată în apropiere de centrul Clujului. Printre chiriaşii din clădire se mai află companii precum Teraplast, Banca Transilvania, BT Asigurări sau Vodafone.

În Bucureşti, extinderea spaţiului de birouri se va face în sediul din zona Politehnica, unde IBM avea deja ocupate etajele 2,3,4 şi 5 şi la care a adăugat etajul 1 şi parterul (parţial), potivit unor informaţii publicate în Monitorul Oficial şi confirmate de surse din companie.

Deşi păstrează un profil discret în ceea ce priveşte planurile de recrutare, IBM este unul dintre cei mai activi angajatori din ultimii ani, recrutând în special absolvenţi de Poli­tehnică (ai facul­tă­ţilor de Automatică şi Calculatoare, Elec­tro­nică sau Inginerie în limbi străine), dar şi absolvenţi de ASE (Fa­cultatea de Ciber­ne­tică) sau ai Uni­ver­si­tăţii din Bucureşti (Facultatea de Matematică şi Informatică). Majoritatea poziţiilor scoase la concurs sunt tehnice, precum technical team leader, software client leader for telco& utilities, infrastructure specialist - application server administration sau information architect, iar unele poziţii sunt pentru studenţii care vor să participe la un program de internship.

Programatorii români rămân în conti­nua­re ieftini comparativ cu cei din vestul Eu­ro­pei, Statele Unite sau Canada, unde sa­la­ri­ile ajung până la 4.000 - 5.000 de euro pe lu­nă. Un software developer cu expe­rien­ţă poa­te ajunge la câştiguri de 2.000 - 2.500 de euro net într-o multinaţională prezentă pe pia­ţa locală, în timp ce un programator ju­nior începe pe un salariu net de 700 - 800 de euro.

IBM România, înfiinţată în noiembrie 1995, are operaţiuni în Bucureşti, Timişoara (din 2007) şi Braşov (din 2009). La începutul acestui an, compania şi-a manifestat intenţia de a deschide la Târgu-Mureş un centru de cercetare pe teme precum sănătate, nano­teh­nologie şi oraşe inteligente, infor­ma­ţie regăsită într-un document semnat la Guvern de reprezentanţi ai firmei şi ai pri­mă­riei din localitate. Compania se află încă în discuţii pentru extinderea în Târgu-Mureş.

IBM România a fost în 2009 cel mai ma­re jucător de pe piaţa locală de soluţii in­te­grate IT&C (pe locul doi aflându-se Hewlett-Packard), înregistrând o cifră de afaceri de 51,1 milioane de euro. Deşi la Re­gis­trul Comerţului compania figurează cu numai 554 de angajaţi în 2009, reprezen­tan­ţii IBM au declarat anul trecut că numărul de angajaţi este mult mai mare, de până la 1.400 - 1.500 de persoane şi că folosesc di­verse mijloace pentru a-şi acoperi nevoile de resurse umane, cum este forţa de muncă temporară.

La nivel mondial, IBM a avut anul tre­cut afaceri de 100 de miliarde de dolari.