Incertitudinile din SUA prelungesc suspansul investitorilor de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 28.07.2011

Bursa a scăzut şi miercuri, cu 0,84%, pentru a treia şedinţă consecutiv, în linie cu pieţele externe, însă prudenţa celor mai mulţi investitori a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele două luni şi o săptămână, operaţiunile însumând doar 13,9 milioane lei. Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, spune că cei mai mulţi investitori preferă să fie prudenţi în aceste zile, ca urmare a incertitudinilor legate de rezolvarea majorării plafonului de îndatorare al SUA, deoarece pieţele internaţionale se vor mişca în funcţie de rezultatul negocierilor.

"Din păcate şi piaţa noastră este afectată de incertitudinile de pe bursele externe, unde amânarea unei decizii în cazul datoriilor SUA adânceşte suspan­sul şi neîncrederea în rândul investito­ri­lor. La acestea se adaugă şi activitatea redusă la tranzacţionare specifică pe­rioa­dei de vară. De aici rezultă volumele mici din ultimele două zile. Să sperăm că rezul­tatele semestriale ale companiilor care vor începe să apară de săptămâna viitoare vor stimula interesul investi­to­ri­lor şi-i vor determina să ia poziţii în funcţie de indicatorii financiari", a de­clarat Tod.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,49%.Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au determinat un recul de 1,19% pentru indicele BET-FI.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au fost printre puţinele acţiuni care nu au urmat linia generală a pieţei, ci au crescut cu 0,11%, ajungând la 0,3805 lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 624.000 de lei.

"Cred că impactul eşecului ofertei de vânzare de la Petrom a fost depăşit de aşteptările pozitive ale investitorilor cu privire la rezultatele financiare ale com­paniei pentru prima jumătate a anului. Din acest motiv cred că nu am asistat la corecţii ale preţului acţiunilor, ci doar la mişcări determinate de con­tex­tul pieţei", a afirmat Tod.

OMV Petrom va anunţa pe 10 august rezultatele financiare înregistrate în primul semestru.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă topul lichi­di­tă­ţii, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei, şi au asigurat 70% din rulajul bursei.

Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,5115 lei, preţ în scădere cu 0,87%.

"Poate spre toamnă se va mai dezmorţi şi piaţa de la Bucureşti, însă doar dacă lucrurile se vor mai calma pe plan extern şi bursele vor intra pe o anumită direcţie, după ce în ultima perioadă s-au mişcat mai mult în lateral şi au avut variaţii reduse. Printre posibilii factori care ar putea genera mişcări ample în piaţă sunt posibila listare a pachetelor deţinute de SIF-uri la BCR sau vânzarea participaţiilor acestora, ieşirea completă a statului din acţionariatul FP şi posibilele privatizări anunţate de statul român", a mai spus brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%.

De urmărit astăzi