Schimbare-şoc în sistemul fondurilor UE: oficial, prefinanţarea a scăzut de la 30% la 10%

Autor: Adelina Mihai 28.07.2011

Sumele acordate de la bugetul de stat pentru prefinanţările proiectelor plătite din fonduri europene au scăzut de la 30% din valoarea cheltuielilor eligibile la 10%, potrivit unui ordin dat de ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu şi publicat marţi în Monitorul Oficial.



Cu alte cuvinte, beneficiarii trebuie să găsească surse alternative de finanţare pentru a angaja oamenii implicaţi în proiecte, pentru a achiziţiona mobilier şi pentru a închiria spaţiul de lucru, acestea fiind cele mai mari cheltuieli dintr-un proiect european, care trebuie făcute la demararea proiectului.

"Prefinanţarea se acordă în cotă de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în cel puţin două tranşe, cu excepţia proiectelor majore, pentru care cota de prefinanţare poate fi de maximum 20%", se arată în document.

Până acum, cei care câştigau proiecte finanţate din fonduri europene puteau primi o prefinanţare în cuantum de 30- 35% din valoarea eligibilă a proiectelor, care se acorda într-o singură tranşă. Ulterior, procedura s-a modificat, iar beneficiarii primeau întâi 10% din prefinanţare, iar restul de 20% îl primeau în momentul în care demonstrau prin acte că au cheltuit jumătate din prefinanţarea de 10%.

Ovidiu Mihăilă, consultant în cadrul firmei de consultanţă în accesarea de fonduri europene Accreo România: Cei mai afectaţi vor fi cei care au văzut fondurile europene drept «o gură de oxigen» pentru susţinerea activităţii companiei."Reducerea drastică a prefinanţării ar putea reprezenta un obstacol pentru că se limitează accesul beneficiarilor la suma de bani necesară demarării proiectelor. Cei mai afectaţi vor fi cei care au văzut fondurile europene drept «o gură de oxigen» pentru susţinerea activităţii companiei. Însă multe companii nu apelau la prefinanţare din cauza birocraţiei excesive presupusă de această procedură", a spus Ovidiu Mihăilă, consultant în cadrul firmei de consultanţă în accesarea de fonduri europene Accreo România.

Astfel, dacă un beneficiar care a câştigat un proiect cu o valoare totală de 100.000 de euro, din care cheltuielile eligibile erau în valoare de 70.000 de euro (restul fiind partea de cofinanţare din fondurile proprii ale beneficiarului), putea primi de la stat 21.000 de euro pentru a demara activităţile din proiect, de acum încolo va putea primi o prefinanţare în cuantum de numai 7.000 de euro.

Măsura a fost anunţată în urmă cu câteva săptă­mâni chiar de reprezentanţii Guvernului, care au spus că vor să reducă prefinanţările de la 30%, cât este suma maximă ce poate fi acum acordată (între 13 şi 15% de la Comisia Europeană, restul de la buget), la 15%. Motivul invocat era acela că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de mana­gement, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate.

Cristina Preda managing director, BrainWave Communication: Cu 10% este destul de dificil să susţii activităţile de la începutul proiectului, pentru că atunci se fac cele mai multe cheltuieli."Noi am fost printre ultimii beneficiari care au prins prefinanţarea de 30%. Cu 10% este destul de dificil să susţii activităţile de la începutul proiectului, pentru că atunci se fac cele mai multe cheltuieli: achiziţii, închirierea spaţiului, mobilier, angajări, la care se adaugă şi plata TVA de 24%, pentru care banii se recuperează abia la finalizarea proiectului", a spus Cristina Preda, managing director în cadrul firmei BrainWave Commu­nication, care implementează în prezent un proiect finanţat din fondurile europene pentru HR în valoare de aproape 4,8 milioane de euro, din care partea de cofinanţare este de 5%. Proiectul are ca grup-ţintă 1.700 de persoane, pentru care sunt furnizate cursuri de antreprenoriat.

Contactat de ZF, Cătălin Vătafu, în subordinea căruia se află instituţia responsabilă de gestionarea pro­gramelor de finanţare europeană - Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS - a spus că iniţiativa acestei modificări a acordării prefinanţărilor a fost a Autorităţii de Certificare şi Plăţi. El nu a putut oferi alte detalii până la închiderea ediţiei.

Ultimele date oficiale arată că din 2007 până în prezent rata de absorbţie a fondurilor europene este de numai 13% din cele 19,7 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, în condiţiile în care ultimii bani europeni trebuie cheltuiţi până în 2015.

Un minister pentru gestionarea fondurilor europene va fi înfiinţat după reluarea lucrărilor Parlamentului, în toamnă, iar el va coordona ACIS, instituţie trecută în urmă cu câteva luni din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi.