Cele mai bogate companii energetice din România au 1,5 mld. euro în conturi

Autor: Andrei Chirileasa 28.07.2011

Companiile de distribuţie a energiei electrice deţinute de italienii de la Enel sunt de departe cele mai bogate din sectorul energetic, cu lichidităţi de 600 mil. euro.Distribuţiile de energie priva­tizate au devenit în ultimii ani unele dintre cele mai bogate companii din Româ­nia, în condiţiile în care marjele de profit cu care operează au urcat la peste 20%, faţă de marje sub 5% în cazul filialelor de distribuţie care au rămas în proprietatea companiei de stat Electrica.

Enel Distribuţie Muntenia, societatea care alimentează cu energie electrică Bucu­reş­tiul şi judeţele din jur, dispunea la sfârşitul anu­lui trecut de lichidităţi în valoare de 1,86 miliarde de lei (434 de milioane de euro), fiind cea mai bogată companie din sectorul energetic, potrivit datelor disponibile odată cu publicarea de către Fondul Proprietatea a situaţiilor finan­ciare ale celor mai mari 20 de companii din portofoliu.

Compania a fost preluată de italienii de la Enel în 2008. Italienii au plătit statului 395 mil. euro pentru 50% din acţiuni şi au realizat o majorare de capital de 425 mil. euro pentru a-şi majora participaţia la 67,5%.

O parte dintre lichidităţile companiei provin din acea majorare de capital, iar altele din profiturile în­registrate în ultimii ani. În primul an de după privatizare, în 2009, compania a înre­gistrat o marjă de profit de 46%, iar în 2010 marja a fost de 20%. În 2007, înainte de privatizare, marja de profit era de 2,5%.

"Explicaţia e simplă: Enel nu a dat niciodată dividende, iar toate profiturile au fost plasate în depozite", au declarat surse din piaţa energiei care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceleaşi surse au precizat că marjele de peste 20% ale distribuitorilor privaţi sunt greu de explicat, având în vedere nivelul ridicat al investiţiilor cerute în acest sector.

Reprezentanţii Enel nu au răspuns până ieri la închiderea ediţiei la întrebările ZF.

Şi distribuţiile Enel din Banat şi Dobrogea au atins marje ridicate în ultimul an şi au acumulat lichidităţi semni­ficative.

Celelalte companii de distribuţie private, E.On Distribuţie Moldova şi CEZ Oltenia, nu au publicat datele fi­nanciare pe 2010.

În 2009, marja CEZ a fost de peste 25%.

Topul companiilor bogate din ener­gie este completat de producătorul de gaze Romgaz Mediaş, care avea peste un miliard de lei în conturi la finele anului, deşi a donat peste 400 mil. lei la bugetul de stat.

Lichidităţile Petrom au înregistrat cea mai mare creştere anul trecut, ajungând la peste 1,4 miliarde de lei, însă spre deosebire de Enel şi Romgaz, compania petrolieră are şi datorii la bănci de peste 3,8 miliarde de lei.